În acest articol, va voi prezenta rezumatul pe capitole al romanului intitulat Romanul adolescentului miop. Acesta este un roman scris de Mircea Eliade și prezintă experiența de licean chiar a lui Mircea Eliade, care, sub forma adolescentului în căutarea sinelui, începe propria carieră de scriitor.
Așadar, haideți să începem cu fiecare parte a acestui roman și să o rezumăm.
Trebuie să știți că, în acest caz, discutăm despre un roman care este structurat pe trei părți. Prima parte cuprinde aproximativ 10 capitole, cea de-a doua parte 9, iar cea de-a treia 8.
Prima parte
Capitolul 1 – Trebuie să scriu un roman
Inspirat de eșecul lui școlar, reprezentat de corigența la matematică și limba germană, adolescentul Eliade găsește totuși o soluție care speră să-i salveze viitorul: scrierea unui roman. El visează că acest roman va fi comercializat peste tot în librării, iar problemele lui școlare ar lua astfel sfârșit. Secvențele introspective ale romanului urmau să fie inspirate din propriul său jurnal, dar autorul își dă seama că, în lipsa unei fete, opera lui ar fi oarecum plictisitoare. Problema era că nu cunoștea prea multe fete – doar pe Laura, verișoara lui, și pe fetele cizmarului, care nu îi inspirau niciun fel de sentiment romantic.
Prietenul său, Dinu, se implică și el în scrierea romanului. Acesta se oferă să devină unul dintre personajele care apar în carte, cu o singură condiție: să fie înfățișat într-un mod melancolic.
Capitolul 2 – Gloria lui Robert
Pe lângă prietenul său Dinu, protagonistul dorește să-l includă și pe Robert, un alt prieten de-al său, printre personajele romanului. Petrece mult timp încercând să găsească o intrigă interesantă, sperând că scrierea romanului îl va ajuta să treacă în clasa a VI-a la profil real.
Adolescentul Eliade și prietenii săi ies cu toții în Parcul Carol, la o întâlnire cu patru fete. Ceilalți băieți se descurcă destul de bine, dar pentru protagonist are loc un eșec total. Totuși, are un moment de inspirație și decide că Robert va fi un personaj important în romanul lui. Băiatul, însă, e nemulțumit de tipologia ridicolă care i se atribuie. Din această cauză, în săptămânile care au urmat, Robert s-a străduit să-și schimbe comportamentul.
Capitolul 3 – Jurnal de clasă
Unul dintre colegii protagonistului rămâne repetent fiindcă profesorul de matematică îl prinde la bodegă cu un litru de țuică. Ceilalți elevi se pregătesc pentru serbarea de final de an școlar, iar Aguti, un alt coleg de-al lui Eliade, invocă moartea tatălui său la ora de chimie pentru a scăpa de calificativul insuficient.
În momentul în care elevii au o teză la matematică, protagonistul nu știe exact cum să rezolve problema, deși aceasta nu este foarte dificilă. Din fericire, se apropie vacanța. Fănică, bucuros că reușise la chimie, se temea de profesorul Toivinovici, așa că le oferă celorlalți 100 de lei pentru ciocolată și cornuri.
Capitolul 4 – Între Don Juani
Acest capitol prezintă o nouă plimbare prin parc, de data aceasta în Parcul Cișmigiu. Dinu și Robert sunt preocupați de femei, pe care le evaluează și apoi își povestesc aventurile romantice. Protagonistul nu își găsește locul în această discuție.
Capitolul 5 – Un prieten
Eliade este prieten și cu Marcu, un băiat înalt și cu părul creț, care stă în ultima bancă, la fel ca el. Marcu nu este foarte interesat de ce se predă la școală, dar abia așteaptă să discute cu Eliade despre cărțile citite.
Eliade este impresionat de Ulița copilăriei, o carte de Ionel Teodoreanu, și îi dau lacrimile.
Capitolul 6 – Germană
Când se afla în clasa întâi, Eliade rămăsese corigent la limba română, limba germană și limba franceză. Cu toate acestea, își petrecea timpul liber jucând oină, fiind foarte talentat la acest sport. În clasa a VI-a, reușise să treacă examenul de corigență la limba germană.
Capitolul 7 – Corigența
În vremea adolescenței sale, Eliade rămâne corigent la matematică. Nu prea se pregătea temeinic la această materie, așa că decide că își va petrece vara studiind. În ziua premierei, fanfara copiilor cântă, iar ulterior are loc citirea elevilor premianți. Eliade și Dinu se află printre cei patru elevi corigenți la matematică.
Capitolul 8 – Vacanță
Într-o zi, pe când se afla în parc, protagonistul se întâlnește cu un om cu aerul unui vagabond. Acesta îi povestește din experiențele sale dobândite în timpul călătoriilor prin diverse țări. Ascultându-l, Eliade realizează că lui îi este greu să iasă chiar și din propria mansardă. Totuși, așteaptă cu nerăbdare călătoria la Dumbrava Sibiului.
Capitolul 9 – Jurnal de vară
Acest capitol este și ultimul din prima parte. Se discută despre călătoria la Dumbrava Sibiului, care s-a încheiat mai repede decât ar fi trebuit. Eliade invocă lipsa banilor, dar în realitate este mai îngrijorat din cauza corigenței la matematică, deoarece nu învățase nimic. Cu toate acestea, datorită influenței unuia dintre apropiații corigenților, toți au trecut examenul.
A doua parte
Capitolul 1 – Mansarda
Eliade are un caiet pe care l-a numit Călătorie în jurul bibliotecii mele. În acest caiet, el scria informații despre diversele cărți pe care le citise. E atașat de mansarda lui, care reprezenta un refugiu. În acest mod, își dorește să scrie despre sufletul mansardei, care îi veghease întreaga viață până la momentul respectiv.
Capitolul 2 – Muza, societate cultural-dramatică
Muza e numele unei societăți care fusese înființată de cei mai talentați copii din clasa protagonistului. Membrii au decis să permită și elevilor din alte clase, în special fetelor, să se alăture acestei societăți.
Sediul societății este în subsolul locuinței lui Noșu, unul dintre elevi. În cadrul acestei grupări, copiii organizau diverse evenimente: piese de teatru, conferințe, dar și alte activități culturale. În cadrul acestei societăți, adolescentul Eliade a ținut o conferință despre Rama, ceea ce le-a impresionat pe fetele din clasa a șasea.
Apoi, membrii au organizat și o piesă de teatru intitulată Don Juan, iar rolul lui Eliade era cel al preotului Ieronim. Succesul acestei piese este umbrit de o ceartă ulterioară, în urma căreia societatea se dizolvă.
Capitolul 3 – Fănică
Fănică scrie o piesă de teatru și o denumește Un liceu model, inspirată din viața de zi cu zi a elevilor. Această piesă urmează să fie jucată în timpul unei serbări, iar în cadrul acesteia, rolul lui Eliade este cel al profesorului de chimie Toivinovici.
În ziua de duminică, cu toții sunt invitați la via lui Morariu, unde se află must, culegătoare, precum și vin vechi.
Capitolul 4 – Domnul director
Eliade trimite articole spre publicare către revista domnului Leontescu. La un moment dat, acesta decide că a venit timpul să fie remunerat pentru efortul pe care l-a depus. Cei doi se întâlnesc, însă Eliade nu primește la momentul respectiv niciun ban. Așadar, decide să nu mai trimită și alte articole.
Capitolul 5 – Noiembrie
Adolescentul Eliade începe să se autoanalizeze în privința aspectului său exterior. Dinu și ceilalți prieteni, însă, aprobă aceste schimbări, chiar dacă li se par ciudate.
Capitolul 6 – Repetiții
În acest capitol încep repetițiile pentru piesa de teatru. Aceste repetiții au loc în fiecare seară, în sala de muzică, în regia domnului Filimon de la Teatrul Național.
Prima repetiție pentru această piesă de teatru are loc în prezența profesorilor și a directorului, care, spre bucuria tuturor elevilor, acceptă ca piesa aceasta să fie jucată.
Capitolul 7 – Drumul către mine însumi
Protagonistul, adică Eliade, se află într-o intensă căutare de sine. Cu toate acestea, nu are răspunsuri exacte privind cea mai bună metodă de a obține ceea ce caută. Începe să-și piardă încrederea în capacitatea lui de a scrie Romanul adolescentului miop.
Capitolul 8 – Incipit Vitanova
Eliade se transferă la un alt profil, studierii intensive a matematicii. Acolo se înțelege foarte bine cu noii colegi și își dă seama că, în timp ce Marcu nu se preocupă de materia predată, dar are o minte sclipitoare și citește ceea ce alege, Brătășanu este „băiatul bun” și premiantul clasei, deși lucrările lui nu sunt remarcabile.
Capitolul 9 – Moș Ajun
Membrii corului se întâlnesc acasă la protagonist, la Eliade. Subiectul lor preferat de discuție este Robert. Apoi, îl întreabă pe Eliade despre progresul său literar, curioși despre ce mai publicase și despre ce mai scrisese.
În seara de Ajun, merg cu toții la colindat, iar la întoarcere se întorc la casa adolescentului Eliade, unde rămân și petrec până a doua zi dis-de-dimineață.
A treia parte
Capitolul 1 – Sâmbătă
Sâmbăta se pare că e ziua preferată a tinerilor, care sunt foarte bucuroși și entuziasmați să meargă la un cinematograf sau să se plimbe prin parc. Eliade își petrece timpul împreună cu Marcu, dezbătând diverse subiecte și discutând în contradictoriu.
Capitolul 2 – Papini, eu și lumea
După ce Eliade citește Omul sfârșit de Giovanni Papini, are impresia că îi seamănă mult prea mult și că trebuie să se schimbe pentru a se putea diferenția de el. Uimit, simte că Papini scrisese chiar despre el.
Capitolul 3 – Icoane ale timpului pierdut
(Paragraful lipsește în textul inițial.)
Capitolul 4 – Prietenii
Eliade își face un nou prieten, pe nume Radu. Băiatul se pare că fugise de la liceul din Brașov.
Amintindu-și de vremurile apuse, unii dintre vechii prieteni se întâlnesc și vorbesc despre examenul de bacalaureat care îi așteaptă.
Capitolul 5 – Tristeți în vară
Vara marchează începutul unui șir de emoții negative prin care protagonistul trece cu stoicism. Acesta are impresia că se află chiar în mijlocul unei lupte, fără a ști împotriva cui luptă. Totuși, îl copleșesc tristețea și sentimentul de singurătate.
Capitolul 6 – Mă clatină vânturile
Protagonistul meditează asupra faptului că orice nou început marchează un sfârșit. El citește despre diverse căi spirituale, iar misticismul îl îndepărtează de credința ortodoxă, pe care începe să o respingă.
Capitolul 7 – Bacalaureatul
În urma examenului de bacalaureat, protagonistul rămâne cu un gust amar, considerând că i se puseseră întrebări absurde. Cu toate acestea, reușește să răspundă corect și are încredere că va trece examenul cu bine.
Capitolul 8 – Final
În acest capitol, protagonistul Eliade reușește să ia examenul de bacalaureat. El resimte tot mai mult apropierea unui sfârșit, alături de cea a unui nou început.
În acest mod, regândește Romanul adolescentului miop în forma unui jurnal al autorului, căruia i se adaugă diverse note, însemnări și schițe. Astfel, îi este mai ușor să surprindă realitatea așa cum își dorește.
Așadar, odată cu încheierea jurnalului, începe adevăratul roman al adolescentului miop.
Alte opere scrise de Eliade: Maitreyi