Introducere

În acest articol vom face rezumatul pe capitole al nuvelei Moara cu noroc de Ioan Slavici.

Capitolul 1

Nuvela „Moara cu noroc” începe cu vorbele soacrei lui Ghiță, protagonistul. Ghiță își dorește o schimbare din punct de vedere financiar, deoarece era sărac și își întreținea familia cu greu. Bătrâna, adică soacra lui Ghiță, îi explică faptul că nu bogățiile, ci liniștea colibei tale te face fericit. Totuși, Ghiță își dorește să preia și să administreze cârciuma hanului pentru a-și îmbunătăți condiția materială. Așadar, pleacă să discute cu arendașul de la hanul respectiv, iar femeia bătrână îi oferă binecuvântarea ei, în ciuda propriei poziții.

Capitolul 2

În acest capitol, se realizează o scurtă descriere a hanului „Moara cu noroc”, loc considerat a fi un loc cu noroc, un loc de bun augur. Hanul le oferă refugiu drumeților și aventurierilor obosiți și le dă ocazia de a întâlni persoane care ar putea porni din nou la drum. În fața morii se află cinci cruci, astfel încât se consideră că locul este binecuvântat. Ghiță și soția sa, Ana, administrează foarte bine cârciuma, primind drumeții ca pe niște vechi prieteni. Munca cinstită le aduce prosperitate inițial, iar bătrâna privește cu mulțumire spre familia ei și se bucură văzându-i fericiți.

Capitolul 3

În acest capitol, un nou vizitator trece pragul hanului „Moara cu noroc”. Este vorba despre Lică Sămădăul, un personaj malefic, descris de mulți ca fiind aspru și neîndurat, de care tremură toată lumea. Ana este intrigată de Lică și îl privește ca un copil. Acesta îi cere lui Ghiță informații despre ce s-a mai întâmplat la han și despre discuțiile purtate cu oamenii care trecuseră pe acolo.

Capitolul 4

După vizita lui Lică la han, Ghiță simte nevoia să se apere, punând astfel capăt unei perioade liniștite, fără episoade violente sau cu oameni necinstiți. Ghiță cumpără două pistoale, o slugă în plus și doi câini de pază, pe care îi antrenează să fie agresivi. Prin intermediul unui porcar venit la cârciumă, îi cere să le ofere mâncare și băutură porcarilor, iar în schimb, propune să oprească cinci porci din turma respectivă. La început, Ghiță refuză, dar ulterior se răzgândește. Oamenii îi spun că nu primiseră ordin de la Lică să le dea porcii.

Capitolul 5

Hanul este vizitat din nou de Lică, spre groaza lui Ghiță. Lică îmblânzește câinii pe loc și cere lui Ghiță informații despre deplasările turmelor de porci. Apoi, îl amenință pe Ghiță că nu-l va lăsa să rămână la moară și ia bani de la el cu pretextul că îi împrumută. Deranjat de atitudinea lui Lică, Ghiță îi spune că oamenii ca el sunt slugi primejdioase, dar prieteni neprețuiți. Lică află că Laie, sluga cârciumarului, fusese trimis să supravegheze vizita și acceptă să-l trateze pe Ghiță ca pe un prieten, cel puțin pentru moment.

Capitolul 6

În acest capitol, relația dintre Ghiță și Ana se deteriorează foarte mult. Vinovată este relația bolnăvicioasă pe care Ghiță o are cu Lică, de care nu poate scăpa. Ghiță primește în dar șase porci, însă niciunul dintre aceștia nu poartă însemnele turmelor lui Lică, ceea ce sugerează că ar fi fost furați. Când țiganii lăutari sosesc la cârciuma lui Ghiță, Lică le ordonă să cânte și să danseze cu Ana. Ghiță devine gelos și se spune că se cam tulbura când Lică se apropia de soția sa.

Capitolul 7

Situația financiară a familiei lui Ghiță rămâne nemulțumitoare. Chiar dacă aceștia au porci, două vaci, o căruță cu doi cai și economii pentru a trăi un an sau poate chiar doi, Ghiță încă nu este mulțumit. Cârciumarul se împrietenește cu Pintea, un căprar și jandarm de la Ineu. Într-o seară, Lică vine la han pentru a rămâne până a doua zi, știind că un evreu urma să vină pentru a primi banii de la Ghiță. Noaptea respectivă, Lică și oamenii lui îl jefuiesc pe arendaș și îl bat în propria lui casă. Pintea îi povestește lui Ghiță ce s-a întâmplat și mărturisește că mai demult fusese partenerul lui Lică în diverse fărădelegi. Pintea și Ghiță, împreună cu cele două slugi, merg la Ineu pentru a investiga jaful din casa arendașului.

Capitolul 8

Cât timp Ghiță este plecat, o văduvă sosește la han cu un copil în vârstă de cinci ani. Soțul femeii își pusese capăt zilelor, iar ea deținea acum turme de porci în pădurile din apropierea hanului. Alături de ea se află feciorul casei și vizitiul, care suspectează că văduva avea afaceri necurate cu Lică.

Capitolul 9

Când ajung la Ineu, Ghiță și slujbele sale sunt anchetați de comisar. Mărturia lui Marți, una dintre slugi, este diferită de cea a lui Ghiță, dar cârciumarul este eliberat după ce un verișor preot semnează o garanție. Între timp, Pintea aduce o slugă pe nume Uța și o pune să-l spioneze pe Lică, sub pretextul că aceasta este sluga sa. Pe drumul de întoarcere spre Moara cu Noroc, aceștia găsesc o trăsură fără cal și un copil mort, lovit la cap. În ciuda împotrivirilor lui Pintea, Ghiță se grăbește să ajungă la han pentru a se asigura că totul este în regulă acolo și că familia sa este nevătămată. Ana, însă, devine foarte geloasă la vederea servitoarei și îl acuză pe Ghiță că ar fi complotat cu Lică în problema jafului arendașului.

Capitolul 10

În capitolul 10, în timp ce pleacă pentru a investiga împrejurimile, Pintea o găsește pe văduva care vizitase Hanul mai devreme. Aceasta era moartă, iar mâinile îi erau legate la spate cu biciul lui Lică. Nu la mult timp după aceea, Pintea îl găsește și pe unul dintre jandarmi, înjunghiat și împușcat, zbătându-se. Acesta scapă de condamnare și este lăsat în libertate deocamdată.

Capitolul 11

În capitolul 11, deși Lică scapă, cei trei oameni ai lui au parte de un proces la Oradea. Lică minte cu multă pricepere, astfel încât judecătorii îl vor considera nevinovat, la fel ca pe Ghiță. Singurii condamnați în acest caz sunt boarul și buză ruptă, oamenii de încredere ai lui Lică. Aceștia sunt pedepsiți cu închisoarea pe viață.

Capitolul 12

În mod surprinzător, Lică îi înapoiază lui Ghiță banii împrumutați, specificând că i-a luat de la arendași și de la văduva ucisă ulterior. Apoi îi explică lui Ghiță motivul pentru care o omorâse pe femeie. Aceasta se pare că păstrase un lanț de aur pe care el i-l lăsase pentru a-l vinde, iar astfel femeia l-ar fi putut da de gol.

Capitolul 13

În capitolul 13, când numără banii împreună cu soțul ei, Ana recunoaște o bancnotă într-un colț, pe care văduva încercase să i-o dea când vizitase Hanul, dar pe care Ana o refuzase. Ulterior, aceasta îl întreabă pe Ghiță de unde proveneau banii, iar acesta evită să-i răspundă, spunându-i că într-o zi va afla ea. Cârciumarul pleacă din nou la Ineu, unde îi povestește lui Pintea despre banii de la Lică. Pintea îi propune să ia de la sămădău orice sumă când acesta va veni să schimbe banii furați, precum și să facă schimbul de la schimbul la arendașul evreu care fusese jefuit. Între timp, el urma să anunțe jandarmii că Lică se afla la cârciumă cu banii asupra lui.

Capitolul 14

În capitolul 14, Lică îi confecționează un bici lui Petrișor, fiul lui Ghiță și al Anei. Văzând că Ana se apropia tot mai mult de Lică, sămădăul îl doare pe Ghiță din ce în ce mai tare, dar nu poate reacționa nicicum. Bătrâna soacră se duce împreună cu copiii la sora Anei la Ineu, dar Ana nu dorește să plece fără al ei soț, fără Ghiță. Așadar, doar trna și copiii pleacă, lăsându-i în urmă pe cei doi soți, pe care îi avertizează că Lică e om rău din fire. După lor plecare, Lică organizează o petrecere cu lăutari și îi spune cârciumarului să-l lase singur cu Ana. Ghiță acceptă acest lucru, știind că astfel va putea să cheme jandarmii de la Ineu care aveau să-l prindă pe sămădău cu banii câștigați în urma jafului. În lipsa soțului, Ana îi cedează lui Lică, spunându-i: „Tu ești om, Lică, iar Ghiță nu e decât o muiere îmbrăcată în haine bărbătești, ba chiar mai rău decât așa.”

Capitolul 15

În capitolul 15, când Lică pleacă de la han, Ana îl roagă să o ia cu el, dar acesta refuză și se adăpostește de ploaie în biserica din satul Fundureni. După ce realizează acolo că Dumnezeu există cu adevărat, își dă seama că uita banii la cârciumă. În acel moment, el decide că, unul după altul, „Om cu om, toți trebuie să moară. Toți care mă pot prinde, viața cu viață trebuie să se stingă, căci dacă nu-i om mor, eu pe ei, mă duc, ei pe mine la moarte” (citat din nuvelă).

Capitolul 16

În capitolul 16, acesta este și ultimul capitol. Pintea, Ghiță și și marți sosesc la Moara cu Noroc, însoțiți de doi jandarmi. Surprins de către Lică și Răuț, care îl împușcă, Ana moare lângă Ghiță, după tot acest măcel. După toată această dramă, Lică se îndreaptă spre Fundureni și le ordonă oamenilor să incendieze Moara cu Noroc. Obosit, calul lui se oprește, iar Lică sămădăul îl abandonează. Lică decide să se sinucidă.

Capitolul 17

Capitolul 17, ultimul capitol al acestei nuvele, o surprinde pe bătrână care stătea cu copiii pe-o piatră de lângă cele cinci cruci și plângea cu lacrimi alinătoare. Aceasta spune: „— Se vede c-au lăsat ferestrele deschise! zise ea într-un târziu. Simțeam eu că nu are să iasă bine; dar așa le-a fost dat!…”.

După această frază bătrâna ea copiii și pleacă mai departe.

Rezumat pe capitole „Moara cu noroc” versiune audio/video

Aprofundează citind și: