Introducere

Vom începe cu momentele subiectului din opera nuvela fantastică La tiganci de Mircea Eliade și vom începe desigur cu expozițiunea.

Expozițiunea

Astfel, în expozițiune facem cunoștință cu protagonistul.

Protagonistul din această operă este profesorul Gavrilescu, care se află în tramvai, în drum spre casă, chiar după terminarea unei lecții de pian pe care i-o predase domnișoarei Otilia Pandele.

În tramvai, îl aude vorbindu-se despre bordeiul țigăncilor, o construcție asemănătoare cu un palat, în curtea căruia se aflau nuci înalți și pe care îi vedea de trei ori pe săptămână când mergea acasă.

Intriga

Trecem acum la intrigă, realizând Gavrilescu că și-a uitat servieta cu partituri în apartamentul mătușii Otiliei.

Profesorul coboară din tramvai în sens invers. După o vreme, văzând că aștepta în zadar, acesta hotărăște să meargă pe jos înapoi spre casa mătușii Otiliei.

Acesta reprezintă începutul intrigii, marcate și de decizia lui Gavrilescu de a pătrunde în curtea țigăncilor, hipnotizat fiind de mirosul frunzelor de nuc și atrăs de răcoarea ce părea să-l cheme din grădina palatului țigănesc.

Desfășurarea acțiunii

Trecem acum la desfășurarea acțiunii. Odată ce profesorul Gavrilescu ajunge în curtea țigăncilor, se declanșează și desfășurarea acțiunii.

O fată îl conduce într-o căsuță veche, unde o bătrână îi propune să aleagă trei fete în schimbul unei sume de 300 RON.

În timp ce se îndreaptă către locul unde se aflau fetele, profesorul e cuprins de o senzație copleșitoare de fericire, amintindu-și dintr-o dată de Hildegard, marea lui iubire din tinerețe.

Ajuns în bordeiul acesta, el observă trei fete: o grecoaică, o evreică și o țigancă.

Provocat să ghicească cine dintre acestea trei era țiganca, el face alegerea greșită. Ulterior, prizonier într-un spațiu asemănător cu un labirint, senzațiile fizice resimțite sunt stranii.

Punctul culminant

Punctul culminant: Profesorul, odată ajuns la destinație, Gavrilescu află de la vecini că Otilia se măritase cu opt ani în urmă, iar mătușa fetei se mutase din apartamentul în cauză.

Neștiind ce se întâmplă, el urcă în tramvai dorind să ajungă acasă și află că prețul biletului fusese majorat în urmă cu cinci ani, iar bancnota pe care o deținea și pe care dorea să o folosească ieșise din circulație cu un an în urmă.

Nu se poate bucura nici de întoarcerea în propriul apartament, aflând că acolo locuia acum o altă persoană.

În căutarea totuși a unui chip familiar, Gavrilescu discută cu proprietarul cârciumei de la colțul străzii sale.

Acesta îl informează că Gavrilescu dispăruse inexplicabil în urmă cu 12 ani, iar soția sa Elsa se mutase la rudele ei din Germania după ce l-așteptase un timp.

Deznodământul

Trecem acum la deznodământ. În deznodământul acestei opere, practic, deznodământul îl surprinde pe Gavrilescu întors în palatul țigăncilor în căutarea unor explicații care, desigur, să-l lămurească privind evenimentele stranii prin care trecuse.

Bătrâna, în acest caz, îi cere doar 100 RON, după care îl trimite în casa cea veche, unde îl aștepta o nemțoaică.

Ajuns în salon, profesorul încearcă să deslușească umbra unei femei despre care își dă seama că era chiar Hildegard, iubirea sa cea mare din tinerețe, spunându-i că l-a așteptat de mult timp. Aceasta îl invită să o însoțească într-o trăsură condusă de un birjar.

Protagonistul e încercat de o senzație stranie asemănătoare cu intrarea într-un vis. Când îi comunică lui Hildegard acest sentiment, ea îi răspunde: „Toți visăm. Așa începe ca într-un vis.”

Deci cam atât cu momentele subiectului nuvelei La țigănci.

Versiune audio/video a rezumatului pe momentele subiectului al operei „La țigănci”

Citeste si: