În acest articol vom face rezumatul pe scurt al piesei Iona, piesă de teatru, piesă de debut a lui Marin Sorescu. Iona este, în primul rând, o parabolă dramatică cu un singur personaj, personaj simbolic, scrisă de Marin Sorescu și publicată în anul 1968, deci este o operă postbelică, după război. Autorul și-a descris opera dramatică drept o tragedie în patru tablouri.
La începutul operei, personajul Iona se pare că se află în gura unui pește mare, dar este poziționat cu spatele înspre gura întunecată a peștelui, încercând să prindă peștele cel mare.
Dar se pare că Iona nu reușește, așa că se consolează prinzând peștii dintr-un mic acvariu pe care-l purta mereu cu el, sperând că într-o bună zi să prindă și peștele cel mare. Acest lucru simbolizează neputința omului de a realiza lucruri mărețe.
Ulterior, Iona este înghițit de peștele în gura căruia se afla. În continuare, Iona reflectează asupra morții și sensului vieții și se gândește să-și construiască un refugiu în interiorul peștelui de care a fost înghițit. Acest lucru reflectă o căutare spirituală intensă.
Peștele în care se află Iona este ulterior înghițit de un pește și mai mare, Iona fiind plasat acum în burta peștelui mai mare.
Aici întâlnește o moară de vânt micuță, dar și doi pescari surdomuți.
Toate acestea reprezintă simboluri ale neputinței umane și ale resemnării, faptul că Iona nu poate comunica, dar și dorința sa de a fi născut din nou, scoate și mai mult în evidență singurătatea prin care Iona trece.
La finalul operei, la finalul piesei, Iona este deplasat în gura ultimului pește, spintecat – așa este denumit în operă ultimul pește.
În această etapă, Iona meditează asupra propriei vieți, dar și asupra limitărilor la care este supus.
Acum este prezentat cu o barbă lungă și ascuțită, simbol al eforturilor acestuia de a scăpa din burțile peștilor.
Disperat, Iona își dă viața pentru a scăpa din acel univers parcă sufocant, părând totuși că acționează în acest mod având la bază o speranță de salvare.
Așadar, în piesa de teatru Iona, ne este prezentată în mod simbolic lupta omului modern cu condiția limitată și cu neșansa de a-și putea depăși barierele propriei existențe. Cam atât cu acest rezumat pe scurt pentru opera Iona.
Aprofundeaza citind: