Iapa lui Vodă este prima din cele nouă povestiri (Iapa lui Vodă, Haralambie, Balaurul, Fântâna dintre plopi, Cealaltă Ancuța, Județ al sărmanilor, Negustor lipscan, Orb sărac și Istorisirea Zaharie fântânarul) care alcătuiesc volumul „Hanu Ancuței” de Mihail Sadoveanu.

În rezumatul povestirii Iapa lui Vodă este important să precizăm faptul că acțiunea se desfășoară într-un timp și spațiu mitice. În cazul povestirii Iapa lui Vodă discutăm despre un bărbat pe nume Ioniță comisul.

Ioniță comisul avea de rezolvat un conflict cu un vecin dintre ai săi, așa că acesta voia a se duce chiar la Vodă pentru a îi rezolva problema. Între timp el se oprește la hanu Ancuței, loc aflat la o răscruce de drumuri unde poposeau majoritatea drumeților.

Acesta venise călare pe un cal foarte sfrijit, un cal slab, un cal vai mama lui dar despre care Ioniță spunea că se trage dintr-o iapa la care se uita cu uimire chiar și domnitorul Vodă.

Discutând Ioniță cu unii drumeți de la han, întră în discuție cu el și cu ceilalți drumeți și un boier. Ioniță îi povestește despre un vecin dintre ai săi care-i furase o bucată de pământ și mai spune și că dorește a se duce la Vodă pentru a îi fi rezolvată problema iar dacă Vodă nu ar da importanță problemei sale, acesta zice că i-ar spune lui Vodă „să-i pupe iapa nu departe de coadă”.

În ziua următoare Ioniță pleacă către curtea voievodului Vodă. Ajuns la destinație, Ioniță-i oprit de un soldat și i este întrebare despre scopul vizitei sale. Ioniță povestește totul și soldatul îl lasă în audiență la Vodă.

Când Ioniță il vede pe Vodă își dă rapid seama că boierul cu care el discutase ieri la han era de fapt Vodă și începe a se simți stânjenit dar cu, curaj îi arată actele care dovedeau că vecinul său îi furase o bucată de pământ.

Domnitorul Vodă fu corect și îi dădu dreptate lui Ioniță. Vodă trimite un om de la curte cu Ioniță la locul faptei pentru a clarifica toată situația.

Înainte de a pleca la locul faptei, domnitorul îl cheamă la el pe Ioniță și-l întreabă ce s-ar fi întâmplat dacă nu i-ar fi făcut dreptate. Ioniță observă că domnitorul avea un simț al umorului dezvoltat așa îi răspunde: „Eu vorba nu mi-o iau înapoi. Iapa-i peste drum”. Domnitorul se amuză după această replică, îl bate pe umăr pe Ioniță și-l lasă să plece.

În concluzie putem spune că domnitorul i-a rezolvat problema lui Ioniță. De asemenea, putem spune și că Ioniță era mândru tare de calul său pentru ca al său cal pare-se că, după spusele lui Ioniță, era demnul urmaș al iepei lui Vodă. În acest fel se încheie prima povestire din șirul de nouă povestiri care alcătuiesc volumul „Hanu Ancuței”.

În caz că dorești versiunea video caută în acest video capitolul cu rezumatul povestirii „Iapa lui Vodă”.

Mihail Sadoveanu a mai scris și alte opere printre care se numără și „Baltagul”.