Introducere rezumat Hanu Ancuței
Hanu Ancuței de Mihail Sadoveanu este un volum de nouă povestiri. În acest caz aveam de-a face cu o povestire în ramă, asta însemnând că fiecare dintre cele nouă povestiri au o altă tematică dar sunt conectate între ele prin tema principală a operei, anume dorința de socializare dintre oameni.
Cele nouă povestiri cuprinse în volumul „Hanu Ancuței” sunt:
- Iapa lui Vodă,
- Haralambie,
- Balaurul,
- Fântâna dintre plopi,
- Cealaltă Ancuță,
- Județ al sărmanilor,
- Negustor lipscan,
- Orb sărac,
- Istorisirea Zahariei Fântânarul.
În continuare vom face un rezumat al volumului Hanu Ancuței. Rezumatul îl vom face pentru fiecare povestire în parte, așadar să începem.
În caz că dorești versiunea video: Hanu Ancuței rezumat detaliat
Iapa lui Vodă rezumat
Iapa lui Vodă e prima povestire din cele nouă din volumul „Hanu Ancuței” de Mihail Sadoveanu și este narată de către comisul Ioniță.
În această povestire este vorba despre comisul Ioniță care voiește a se duce la domnitorul Vodă pentru ca respectivul să-i rezolve o problemă pe care-o avea cu vecinul său care-i furase o bucată de pământ.
Ioniță ajunge la curtea domnitorului și domnitorul îi rezolvă problema, domnitor cu care nu cu mult timp înainte băuse vin la hanu Ancuței fără a știi că de fapt acea persoană era însuși domnitorul Vodă.
De asemenea în această povestire, Ioniță menționează și faptul că al său cal se trage din iapa lui Vodă.
Aprofundează citind rezumatul detaliat al povestirii Iapa lui Vodă.
Haralambie rezumat
Haralambie este cea de a doua povestire din volumul „Hanu Ancuței” și e narată de către călugărul Gherman.
În această a doua povestire, povestire denumită „Haralambie”, călugărul Gherman spune că a sa destinație este mănăstirea Sfântului Haralambie din Iași și că trebuie să ajungă acolo pentru a se ruga pentru iertarea păcatelor părinților săi.
Gherman a fost crescut de mamă, nu și-a cunoscut tatăl și acesta povestește despre viața lui Haralambie, un bărbat care fusese un slujitor la curtea lui Vodă care a devenit haiduc. Acesta fura de la bogați și dădea la săraci. Cei bogați din vremurile respecive se săturaseră să fie jefuiți de Haralambie, îi spune acest lucru lui Vodă, Vodă trimite soldații după Haralambie, soldații nu reușesc să-l prindă.
Ulterior Vodă îl trimite pe Gheorghie Leondari după Haralambie. Gheorghie era fratele lui Haralambie și îi cunoștea ascunzătorile, împreună cu alți soldați îl prinde pe Haralambie la casa lui Gherman (când Gherman era încă copil) și-l ucide.
Necăjit fiind de ceea ce a trebuit să facă, Gheorghie se retrage din armată și face o mănăstire la Iași în numele fratelui său, Haralambie. Gherman își dă seama că Haralambie era tatăl său pentru că pe durata copilăriei sale acesta venea de multe ori să-l viziteze și să-l mângâie pe creștet.
Aprofundează citind rezumatul detaliat al povestirii Haralambie.
Balaurul rezumat
„Balaurul” este denumirea celei de a treia povestiri din cadrul volumului „Hanu Ancuței” și e narată de către moș Leonte.
La hanu Ancuței, moș Leonte povestește tuturor despre cum văzuse el un balaur la vârsta de doar douăzeci de ani pe când al său tată îl învăța meseria de „vraci și zodier”.
Povestea este despre un boier rău și nemilos care se numea Năstasă Bolomir. Acestu-i boier îi esuaseră primele două căsătorii, acum toate femeile îl știau de frică dar tot a reușit să se căsătorească cu o fată tânără care se numea Irinuța.
Pe parcursul relației sale cu Irinuța, Năstasă începe a crede că Irinuța îl înșală, se duce la tatăl lui moș Leonte pentru ca acela să-i „citească în zodii” pentru a afla adevărul iar tatăl lui moș Leonte de frica faptul că Năstase ar putea s-o omoare pe fată, îi spune lui Năstasă că ale sale suspiciuni sunt nefondante și că nu-s corecte.
Tatăl lui moș Leonte pleacă rapid s-o găsească pe Irinuța și să-i spună că Năstasă crede că-l înșală (lucru care era adevărat) dar în același loc și în același timp sosește și Năstasă și-l condamnă pe tatăl lui moș Leonte la moarte pentru trădare iar pe Irinuța și al său amant dorea să-i lege de roțile unei cărute care să-i ducă rapid până la Iași (pentru a îi omorî într-un mod foarte barbar și dureros) dar de odată natura schimbă și apare un balaur care-l aruncă pe Năstasă într-o groapă.
Năstasă moare și despre Irinuța nu se mai știe nimic.
Citește și rezumatul detaliat al povestirii Balaurul.
Fântâna dintre plopi rezumat
Fântana dintre plopi este cea de-a patra povestire din volumul „Hanu Ancuței” iar nararea este făcută de către Neculai Isac.
Cealaltă Ancuță rezumat
Cealaltă Ancuță este denumirea celei de a cincea povestiri din volumul „Hanu Ancuței” și e narată de către Ienache coropcarul.
Județ al sărmanilor rezumat
Județ al sărmanilor este povestirea a șasea din volumul „Hanu Ancuței” și este povestită de către Constantin Moțoc.
Negustor lipscan rezumat
Negustor lipscan este denumirea celei de a șaptea povestiri din cadrul volumului „Hanu Ancuței” iar nararea e realizată de către negustorul Dămian Cristișor.
Orb sărac rezumat
Orb sărac este a opta povestire din volumul „Hanu Ancuței” și este istorisită de către către un bătrân orb.
Istorisirea Zahariei fântânarul rezumat
Istorisirea Zahariei fântânarul estea cea de-a noua dar și ultima dintre povestirile incluse în volumul „Hanu Ancuței” și e narată de Lița Salomia.
Autorul operei „Hanu Ancuței”, Mihail Sadoveanu, a mai redactat și alte opere printre care se numără și „Baltagul”.