Ce este silaba / Definiția silabei
Silaba este sunetul sau grupul de sunete care poate fi pronunțat cu un singur efort expirator (adică cu o singură deschidere de gură).
Reguli fonetice de despărție a cuvintelor în silabe
Există 3 reguli principale care ne ajută să despărțim cuvintele în silabe.
Regula 1
Regula 1: o consoană care se află între două vocale sau între o vocală și diftong sau triftong trece la silaba următoare.
Exemple: ma-să, ca-să, va-ză, i-nel, că-țel, ciu-buc.
ATENTIE la cuvintele care au în compoziția lor și ch sau gh!
Ch și gh notează o singură consoană și trece la silaba următoare: u-re-chea, ve-chi-mea, ve-ghea.
Litera x chiar de notează două consoane ea este considerată o singură unitate: e-xa-men, e-xi-gent, e-xu-be-rant, pi-xuri, ta-xi.
Regula 2
Regula 2: două consoane alăturate care se află între două vocale sau între o vocală și diftong sau triftong se despart: par-te, car-te, ban-că, mar-că, ar-dea, sal-tea.
Excepții de la regula 2:
- dacă cea de a doua consoană este l sau r atunci ambele consoane trec în silaba următoare. Exemple: co-dru, șmo-tru, a-cră, ta-blă.
- dacă prima consoană este l sau r sau dacă grupul e format din consoanele jl,ml,sl,șl,zl, consoanele se despart. Exemple: tir-bu-șon, căr-tu-rar, soar-tă, mij-lo-caș, ar-pa-caș, om-le-tă, puș-la-ma, Tuz-la.
Regula 3
Regula 3: trei sau mai multe consoane alăturate aflate între două vocale se despart după prima consoană. Exemple: as-pru, ca-das-tru, în-gri-jit, cin-stit, dis-pre-țu-i-tor.
Excepții de la regula 3:
- în grupurile de litere lpt, mpt, nct, ncș, ncț, ndv, rct, rtf, stm despărțirea se face după a doua consoană. Exemple: punc-taj, sfinc-șii, con-junc-ți-e, sand-vici, ast-ma-tic.
- vocalele în hiat se despart: i-e, a-le-e, zo-o-lo-gie.
Reguli morfologice de despărțire a cuvintelor în silabe
Regulile morfologice de despărțire a cuvintelor în silabe se folosesc în momentul în care capătul rândului coincide nu cu silabația, ci cu limita dintre componentele cuvântului derivat sau compus.
Cuvintele compuse și cuvintele derivate cu prefixe se despart ținând cont de structura cuvântului: in-e-gal, unt-de-lemn, de-spre, banc-no-tă, ne-se-ri-os, drept-unghi. DOOM 2005 acceptă despărțirea acestor tipuri de cuvinte și conform regulilor fonetice: i-ne-gal, bi-no-clu.
Derivatele cu sufixe se despart ținând cont de structura cuvântului, când sufixul începe cu o consoană, iar rădăcina cuvântului se termină în consoană: sa-vant-lâc, pust-nic, vârs-nic.