Ce inseamna personaj eponim
Ce este personajul eponim
Ai observat în eseuri sau în comentariile pentru bac că se specifică de multe ori faptul că un anumit personaj este eponim dar nu știi ce înseamnă?
Nu este nicio problemă, sunt aici pentru a te ajuta cu această problemă care să fiu sincer este foarte ușor de rezolvat.
Haide întâi să înțelegem ce înseamnă acești termeni iar apoi îți voi da și câteva exemple de personaje eponime din literatura română pentru a înțelege totul mai bine.
Adjectivul „eponim” își are originea în cuvântul „eponymos” din limba greacă și se mai găsește și în limba franceză sub forma cuvântului „éponyme” iar în ambele cazuri, conform dexonline, înseamnă „care dă numele”.
Multe cuvinte pe care le regăsim în limba română au fost împrumutate și adaptate din limba franceză, acesta fiind și cazul cuvântului „eponim”.
Așadar, eponim înseamnă „care dă numele” iar în cazul în care găsim scris personaj eponim acel lucru însemană că numele acelui personaj dă numele operei respective.
Exemple de personaje eponime
În literatura română există multe personaje eponime, printre care le putem menționa pe următoarele:
- Ilie Moromete: Ilie Moromete este personajul principal din romanul „Moromeții”. În acest caz numele romanului este dat de către numele de familie al personajului principal, adică Ilie Moromete
- Otilia Mărculescu: Otilia este unul personajele principale ale romanului realist „Enigma Otiliei” iar în acest caz prenumele personajului dă numele romanului.
- Ion Pop al Glanetașului: Ion este personajul principal din romanul „Ion” iar prenumele său dă titlul romanului.
În general când aflăm că un personaj este personaj eponim trebuie să ne ducem cu gândul la faptul că acela este foarte probabil să fie personajul principal care a dat numele operei respective și în jurul căruia acțiunile din opera respectivă se vor desfășura.
Află și ce înseamnă: Personaj rotund și personaj plat