Ce este gramatica
Definiția gramaticii
Gramatica este setul de reguli care stabilește modul în care un limbaj natural este structurat.
Așadar, gramatica ne învață:
- cum să folosim corect cuvintele (de exemplu, formele cuvintelor: pisică - pisici, copil - copii, verbul a sta - stau, stai, stă),
- cum să legăm corect cuvintele întrele ele (de exemplu: subiect + predicat + restul propoziției - „Maria este frumoasă și inteligentă”),
- ordinea corectă a cuvintelor (de exemplu: „Frumoasa mașină” vs „Masină frumoasă”).
Gramatica este ca un „manual de instrucțiuni” care ne învață să comunicăm clar și corect.
Etimologie
Cuvântul „gramatică” provine din grecescul γραμματικὴ τέχνη (grammatikḕ téchnē) care înseamnă „arta literelor”, derivat din γράμμα (grámma) - „literă”, la rândul său provenit din γράφειν (gráphein), „a desena, a scrie”.
Regulile gramaticii
Studiul regulilor gramaticale în mod structurat începe în școală. Totuși, cu toții începem să învățăm regulile după care cuvintele își modifică forma și se îmbină corect între ele chiar din primii ani de viață.
Faptul că părinții noștri vorbesc cu noi din primele zile de viață ne face ca ulterior să discutăm și să formulăm propoziții într-un mod asemanător cu modul de vorbire pe care l-am auzit la părinții noștri, acesta incluzând, desigur, reguli gramaticale prezente în limba vorbită, reguli care apoi vor fi studiate în mod structurat la școală.
Într-un mod simplificat, putem spune că regulile gramaticale reprezintă diverse formule de tipul „dacă... atunci”.
Cu toate că nu ne dăm seama în mod conștient de o astfel de formulă, cu toții folosim formule de acest tip în mod automat.
De exemplu, dacă spunem „se aude” în mod complet automat gândim că aceste cuvinte ar putea fi combinate cu alte cuvinte precum „tare, încet, întrerupt, bine” iar rezultatul este ceva cu sens: „se aude tare, se aude încet, se aude întrerupt, se aude bine”.
La fel de automat ne dăm seama și de faptul că acele cuvinte nu pot fi îmbinate cu cuvinte precum „eu, tu, noi, voi” etc.
În același timp putem spune că forma lui „se aude” poate fi modificată și să obținem o formă alternativă precum „se auzea încet” care are sens, dar „se aude încetul” este lipsit de sens.
Elementele de bază ale gramaticii
Din punct de vedere al regulilor, gramatica are mai multe seturi de reguli:
- fonologia (sunetul),
- morfologia (sistemul de formare al cuvintelor),
- sintaxata (modelele de aranjare ale cuvintelor),
- semantica (sensul).
În funcție de abordarea gramaticianului, o gramatică poate fi:
- prescriptivă (adica oferă reguli pentru utilizarea corectă),
- descriptivă (adică prezintă modul în care o limbă este folosită în practică),
- generativă (adică furnizează instrucțiuni pentru crearea unui număr infinit de propoziții într-o limbă).
În mod tradițional cercetarea s-a concentrat pe morfologie și sintaxă.
Gramaticile antice și medievale
În Europa grecii au fost primii care au scris gramatici, folosindu-se de ele pentru studiul literaturii iar ulterior pentru a prezerva puritatea limbii.
Romanii au adoptat sistemul gramatical al grecilor și l-au aplicat limbii latine.
Gramaticile moderne și contemporane
Până în anul 1700 au fost tipărite gramaticile a 61 de limbi. Acestea au fost create în principal pentru a reforma, purifica sau standardiza limbajul și au fost puse în uz pedagogic (predate în școli).
Studiul teoriei gramaticale a fost de interes pentru mulți filosofi, antropologi, psihologi și critici literari de-a lungul secolelor.
Astăzi, gramatica există ca domeniu în lingvistică, dar încă păstrează o relație cu aceste alte discipline.
Pentru multe persoane, gramatica încă face referire la setul de reguli pe care oricine trebuie să le știe pentru a putea scrie și vorbi „corect”.