Caracterizare Vitoria Lipan
Caracterizarea personajului Vitoria Lipan din romanul „Baltagul”.
Introducere
Vitoria Lipan este personajul principal, individual, feminin și rotund din romanul Baltagul de Mihail Sadoveanu.
Vitoria este o munteancă din zona Dornelor, mai specific din Măgura Tarcăului. Ea este soția lui Nechifor Lipan (un oier - ca majoritatea bărbaților din vremea respectivă) și mama lui Gheorghiță și a Minodorei.
Statutul personajului Vitoria Lipan
Statut fizic
Din punct de vedere al statutului fizic, Vitoria Lipan este descrisă ca fiind o femeie frumoasă, cu ochi căprui „aprigi și încă tineri”.
Statut social
Statutul social al Vitoriei Lipan este de soție de oier.
Ea este soția lui Nechifor Lipan, un oier din Măgura Tarcăului, casnică, rămasă acasă să se ocupe de treburile gospodărești și creșterea celor doi copii rămași din cei șapte pe care îi avea, Minodora și Gheorghiță.
Ea ilustrează tipologia muntencei, care aparține familiei de tip patriarhal, în care bărbatul inspiră legea.
Statut psihologic
Pe plan psihologic, Vitoria se încadrează în categoria „sufletelor tari”.
Ea dă dovadă de stăpânire de sine, are un caracter puternic, o inteligență nativă, reușind să se adapteze cu ușurință lumii în care pătrunde.
Pe lângă aceste calități, ea este o femeie curajoasă, consecventă, tenace și are o capacitate mare de manipulare a psihologiei umane, intuind ce se află în sufletele oamenilor.
Statut moral
Din punct de vedere al statutului moral, Vitoria Lipan respectă normele moralității.
Întregul comportament al Vitoriei reflectă moralitatea acesteia, deoarece respectă tradițiile și se luptă pentru înfăptuirea dreptății.
În această lege a tradiției încearcă să-și educe copiii, devenind mai aspră atunci când fiica ei pare să fie deschisă spre nou.
Inclusiv gestul final, atunci când îl îndeamnă pe Gheorghiță să-l lovească cu baltagul pe Calistrat Bogza, trebuie interpretat ca fiind unul moral, deoarece nu înseamnă răzbunarea, ci restabilirea ordinii și a dreptății.
Evidențiere trăsături personaj prin două episoade/citate/secvențe comentate
Trăsătura predominantă: inteligența
Trăsătura predominantă a Vitoriei Lipan este inteligența, care este evidențiată în modul de gândire și în acțiunile pe care le face.
Scena parastasului
O primă scenă semnificativă care scoate în evidență inteligența Vitoriei Lipan este a identificării și pedepsirii criminalilor lui Nechifor Lipan.
La parastas, Vitoria conduce din fundal, cu inteligență și tenacitate, ancheta care duce la dezvăluirea și pedepsirea vinovaților.
Ea reconstituie fidel scena morții soțului ei și o povestește în fața sătenilor, surprinzând pe toată lumea.
Femeia îi cere baltagul lui Calistrat Bogza și îl acuză indirect:
„Gheorghiță, vorbi cu mirare femeia, mi se pare că pe baltag e scris cu sânge și acesta-i omul care a lovit pe tată-tău”.
Ilie Cuțui, care este complicele lui Bogza, își recunoaște vina, dar celălalt își pierde cumpătul, devine agresiv și este lovit de Gheorghiță cu baltagul, apoi sfâșiat de câinele Lupu.
Astfel, tânărul răzbună moartea tatălui său și restabilește dreptatea. De asemenea, inițierea flăcăului este desăvârșită, întrucât a fost ajutat de mama sa pentru a fi pregătit să-și asume rolul de cap de familie.
Scena pregătirii pentru călătorie
O altă scenă semnificativă care reliefează inteligența Vitoriei este reprezentată de pregătirea Vitoriei pentru călătorie.
Deoarece trăiește în respectul și în credința față de Dumnezeu, ea efectuează un ritual de purificare înaintea plecării.
Ține post negru douăsprezece vineri și merge împreună cu fiul ei la biserică să ducă daruri: „colaci, colivă, untdelemn și vin”.
Femeia este conștientă de nevoia lui de maturizare: „Înțelege că jucariile au stat. De-acu trebuie să te arăți bărbat. Eu n-am alt sprijin și am nevoie de brațul tău” - aceasta caută să îl ajute pe Gheorghiță să devină un bărbat capabil de a îngriji de familie în locul tatălui, motiv pentru care îl ia cu ea în călătorie și sfințește baltagul ce îi va aparține băiatului.
Călătoria aceasta are valențe atât pentru Vitoria, cât și pentru Gheorghiță, în ceea ce privește evoluția lor.
Două elemente de structură, compoziție și de limbaj semnificative pentru construcția personajului Vitoria Lipan
Modalități de caracterizare
Ca în orice operă epică, personajele sunt construite prin modalități de caacterizare directe și indirecte iar personajul Vitoria Lipan nu face abatere de la această regulă.
Caracterizare directă Vitoria Lipan
Caracterizarea directă a Vitoriei Lipan este făcută de narator, de alte personaje dar și prin autocaracterizare.
Naratorul spune despre Vitoria: „Nu mai era tânără, dar avea o frumusețe neobișnuită în privire” (portretul fizic reflectă frumusețea sa)
Există și alte personaje, precum Gheorghiță, care o descriu în mod direct. Gheorghiță o descrie pe Vitoria ca fiind o femeie misterioasă și care cunoaște bine comportamentul oamenilor: „Mama asta trebuie să fie fărmăcătoare, cunoaște gândul omului”.
Prin autocaracterizare deducem faptul că Vitoria este o femeie iscusită și deșteaptă: „eu te cetesc pe tine, măcar că nu știu carte”.
Caracterizare indirectă Vitoria Lipan
Caracterizarea îndirectă a Vitoriei se realizează prin faptele și gesturile sale.
Aceasta este harnică și pricepută, care duce grijile gospodăiei atunci când soțul ei este plecat, adițional este credincioasă și respectă obiceiurile strămoșești.
Conflictul
Conflictul are o dublă natură:
- conflictul exterior: are ca fundament disputa dintre familia lui Nechifor și cei doi vinovați pentru crima comisă, Calistrat Bogza și Ilie Cuțui, cae au încercat să se îmbogățească prin mijloace imorale;
- conflictul interior: se raportează la trăirile Vitoriei cu privire la presimțirea sumbră conform căreia soțul ei a trecut în neființă. Femeia simte că lucrurile nu sunt în regulă în funcție de semnele oferite de natură. În acest sens, cocoșul cântă pe prispa casei întors către exterior, iar brazii sunt mai negri.
Concluzie
În concluzie, Vitoria Lipan este un personaj multidimensional impresionant, este tiparul femeii puternice, femeii curajoase și inteligente care trece prin toate greutățile pentru a găsi persoanele care se fac vinovate de moartea soțului ei.