Skip to main content

Caracterizare Nechifor Lipan

Caracterizarea personajului Nechifor Lipan din romanul „Baltagul”.

Introducere

Nechifor Lipan este un personaj secundar, absent, individual și masculin din romanul Baltagul de Mihail Sadoveanu.

Nechifor este soțul Vitoriei Lipan, tatăl lui Gheorghiță Lipan și al Minodorei Lipan.

Acesta este un cioban care este ucis de doi tovarăși de-ai săi, Bogza și Cuțui, și în jurul dispariției căruia se învârte toată acțiunea din roman.

Statutul personajului Nechifor Lipan

Statut fizic

Din punct de vedere al statutului fizic, lui Nechifor Lipan îi este realizată descrierea din punctul de vedere al Vitorie: „mustața aceea neagră”, „ochii aceia cu sprâncene aplecate” și „toată înfățișarea lui îndesată și spătoasă”.

Adițional, Vitoria mai specifică și faptul că bărbatul purta o căciulă brumărie și faptul că mergea călare pe un cal negru țintat.

Statut social

Statutul social al lui Nechifor Lipan este de oier:

„un bărbat puternic și voinic, harnic și priceput într-ale oieritului”.

El nu era un oier oarecare, acesta deținea mai multe stâni de oi, acestea fiindu-i date moștenire de către a sa familie: „Stânile i-au fost bine rânduite și ciobanii ascultători. Bacii nu știau numai istorisiri, ci știau taina laptelui acru și a brânzei de burduf”.

Nechifor este soțul Vitoria Lipan și tatăl celor doi copii rămași în viață din cei șapte pe cae îi avea împreună cu Vitoria, anume Gheorghiță și Minodora.

Statut psihologic și moral

Din punct de vedere al statutului moral, Nechifor Lipan respectă normele moralității.

Dragostea care-i este purtată lui Nechifor de către Vitoria scoate în evidență faptul ca el era un bărbat deosebit, atrăgător fizic dar și din alte puncte de vedere.

„Așa-i fusese drag în tinereță Lipan, așa-i era drag ș-acum, când aveau copii mari cât dânșii”

Din roman reiese faptul că Nechifor era un muntean veritabil, petrecăreț, sociabil, cu „inima ușoară și blândă” și care iubea viața.

„privind la soare cu o inimă ca din el ruptă” (îi înveselea pe ceilalți, răspândind în jurul lui buna dispoziție).

Nechifor este un bărbat generos și onest, acesta achitându-și întotdeauna datoriile și „nu se uită la parale, numai să aibă toate după gustul lui”.

Modalități de caracterizare

Ca în mai orice operă epică, personajele sunt construite prin modalități de caacterizare directe și indirecte iar personajul Nechifor Lipan nu reprezintă excepția de la această regulă.

Caracterizare directă Nechifor Lipan

Caracterizarea directă a lui Nechifor Lipan este făcută de narator și de alte personaje.

Naratorul îl descrie pe Nechifor ca fiind un: „un bărbat puternic și voinic, harnic și priceput într-ale oieritului”.

El mai adaugă și faptul că Nechifor era priceput mai în toate activitățile pe care le desfășura: „le cunoștea pe toate și știa orișicând la ce uși să bată și la ce slujbași să se înfățișeze, căci el umbla din tinereță în țara cealaltă de vale”.

Alte personaje: Vitoria Lipan îl descrie spunând despre el că are „mustața aceea neagră”, „ochii aceia cu sprâncene aplecate” și „toată înfățișarea lui îndesată și spătoasă”.

Caracterizare indirectă Nechifor Lipan

Caracterizarea îndirectă a lui Nechifor se realizează prin nume și prin faptele sale.

Prin nume: numele inițial al lui Nechifor a fost Gheorghiță dar la vârsta de 4 ani acestuia i-a fost schimbat nuemele din Gheorghiță în Nechifor „ca să nu-l mai cunoască bolile și moartea”, deoarece a sa familie era superstițioasă. Nechifor, în limba greacă, înseamnă „purtător al victoriei” și sugerează în mod indirect caracteristicile lui Nechifor - loial, priceput în to ceea ce făcea, familist.

Prin faptele sale: dat fiind că Nechifor își plătea mereu datoriile și „nu se uita la parale, numai să aibă toate după gustul lui”, putem deduce faptul că acesta era onest dar și generos.

Concluzie

În concluzie, Nechifor Lipan este un personaj emblematic din romanul Baltagul, personaj care întruchipa calitățile care erau considerate de munteni ca a fi ideale. Acestuia nu-i lipsesc slăbiciunile, lucru care-l umanizează (lui Nechifor îi plăceau petrecerile dar și femeile frumoase, totuși își menținea mereu respectul față de a sa familie).

La fel ca-n balada „Miorița” și acest cioban deține o grămadă de calități care-i fac pe ceilalți din jurul său să fie atât de invidioși încât să-l omoare.