Caracterizare Iona
Caracterizarea personajului Iona din piesa de teatru „Iona”.
Introducere
Iona este personajul principal, individual, masculin, eponim și rotund din opera „Iona” de Marin Sorescu.
Iona reprezintă vocea umanității însăși, este un personaj-idee, un personaj-simbol, care reprezintă omul prins fără voia sa într-o capcană din care încearcă să scape.
Statutul personajului Iona
Statut fizic
Din punct de vedere al statutului fizic, Iona este descris succint in cel de-al patrulea tablou de către narator care surprinde trăsăturile fizice ale protagonistului, precum „barba lui lungă și ascuțită”, ce simbolizează lupta de o viață a omului modern de a evada din solitudinea la cae a fost condamnat.
Statut social
Statutul social al lui Iona este acela de pescar fără noroc, ghinionist, ce își dorește să prindă „peștele cel mare”, fiind prezentat în trei ipostaze:
- pescarul fără noroc,
- individul captiv,
- individul liber.
Statut psihologic
Din punct de vederea al statutului psihologic, Iona se remarcă prin constanța sa psihologică, anume autodepășirea.
El se remarcă prin dorința de a se descoperi pe sine și de a cunoaște lumea înconjurătoare în profunzime („curios”) și îndrazneală („făcându-și curaj”, „Nu mi-e frică”).
Iona este optimist și încrezător („o scot eu la cap într-un fel și cu asta”), se distinge printr-un spirit ce tânjește spre libertate și independență („fac ce vreau, vorbesc”) și arată un incredibil spirit meditativ și reflexiv („melancolic”, „ar trebui să se pună un grătar la intrarea în orice suflet”)
Statut moral
Din statutul moral al lui Iona reiese că acesta respectă normele moralității și se exprimă cu onestitate, are întrebări cu privire la viață și la existența umană, la care încă el caută răspunsuri propriu-zise.
Dă dovadă de înțelepciune („înțelept”) și diferențiindu-se printr-o capacitate de înțelegere superioară, eroul ia în calcul posibilitatea suprimării propriei vieți cu jovialitate („dacă mă sinucid?”) fapt pe care îl și comite în finalul piesei.