Caracterizare Gheorghiță Lipan
Caracterizarea personajului Gheorghiță Lipan din romanul „Baltagul”.
Introducere
Gheorghiță Lipan este un personaj secundar, realist, în formare, individual, masculin și rotund din romanul tradițional obiectiv Baltagul de Mihail Sadoveanu.
Gheorghiță este fiul Vitoriei Lipan și al lui Nechifor Lipan, de asemenea este și fratele Minodorei Lipan și reprezintă generația tânără cu preocupările vârstei și deschis spre noutățile civilizației.
Statutul personajului Gheorghiță Lipan
Statut fizic
Din punct de vedere al statutului fizic, Gheorghiță Lipan este descris ca fiind „flăcău sprâncenat (…) întorcea un zambet frumos ca de fată și abia începea să-i înfireze mustăcioara”.
Statut social
Din punct de vedere al statutului social, Gheorghiță este fiul Vitoriei și al lui Nechifor Lipan.
Ocupația sa este oieritul și devine capul familiei după moartea tatălui său.
Statut psihologic
Statutul psihologic al său este specific pentru un tânăr în formare.
Este un caracter puternic la fel ca mama sa, pe care o ascultă și îi copiază comportamentul.
Gheorghiță este perseverent, harnic și uneori fricos.
Statut moral
Din punct de vedere al statutului moral, Gheorghiță Lipan rămâne fidel principiilor sale morale și nu-și abandonează valorile.
Se confruntă cu situații de corupție, violență și trădare, dar se menține corect în acțiunile sale, ceea ce îi conferă un statut moral înalt.
Modalități de caracterizare
Ca în orice operă epică, personajele sunt construite prin modalități de caacterizare directe și indirecte iar personajul Gheorghiță Lipan nu face abatere de la această regulă.
Caracterizare directă Gheorghiță Lipan
Caracterizarea directă a lui Gheorghi ță Lipan este făcută de narator.
Naratorul prezintă asemănarea lui Gheorghiță cu Vitoria, mama sa, prin ochii căprui: „era un flăcău sprâncenat ș-avea ochii ei”.
Naratorul mai adaugă și faptul că avea un „zâmbet frumos ca de fată”, deasupra căruia se remarca mustăcioara care abia începea să „înfireze”.
Caracterizare indirectă Gheorghiță Lipan
Caracterizarea îndirectă a lui Gheorghiță reiese din al său nume, din faptele sale dar și din relația sa cu alte personaje.
Spre exemplu:
- prin numele său, care este același cu numele adevărat al tatălui său (Nechifor până la varsta de patru ani s-a numit Gheorghiță ca mai apoi să i se schimbe numele în Nechifor ca parte a unui ritual vrăjitoresc);
- prin faptele sale: se dovedește sfios și nesigur în momentul în care trebuie să plece singur să-și caute tatăl;
- prin relația cu mama sa, Vitoria Lipan: a sa mama îi deservește ca mentor pe durata romanului, ajutându-l pe Gheorghiță să treacă de la faza copilăriei la faza maturității.
Concluzie
În concluzie, Gheorghiță Lipan este un personaj secundar impresionant, el este tipul tânărului în formare, surprins în diferite ipostaze care-l ajută să evolueze și devină un adult în toată firea.