Introducere
În cadrul acestui articol vom discuta despre Zaharia Herdelea. Vom face caracterizarea acestui personaj secundar din cadrul romanului Ion de Liviu Rebreanu. Acesta este deci un personaj secundar, un personaj masculin și individual. El este învățătorul din satul Pripas, în care, practic, are loc toată acțiunea din cadrul romanului Ion.
Modalități de caracterizare
Să trecem acum la caracterizarea acestui învățător denumit Zaharia Herdelea din satul Pripas.
Deci, un personaj destul de interesant, un personaj destul de important, chiar dacă nu e un personaj principal din cadrul romanului. Acesta e un personaj secundar, masculin și individual.
El este învățătorul din satul Pripas și, de asemenea, capul propriei familii. Statutul lui social e unul înalt, întrucât, în orice sat tradițional românesc, dascălul și preotul se bucură de cel mai mare respect din partea comunității, din partea oamenilor din satul respectiv.
E caracterizat atât în mod direct de către alte personaje, de către autori, dar și prin autocaracterizare, cât și în mod indirect.
Cauza socială principală pentru care acesta militează este apărarea drepturilor etnicilor români din Ardeal.
Un exemplu important de caracterizare directă este reprezentat de felul în care acesta este perceput de soția lui, care, amintindu-și cum îl cunoscuse, îl desemnează ca fiind, se spune în roman, „învățător cu mult viitor în Lechința.”
Deși face eforturi reale pentru a-și păstra integritatea, nu este scutit de slăbiciuni umane, precum trufia. Dar se spune în roman despre acesta: „Fii pe pace, nevastă,” îi zise Herdea trufaș, „că nu scapă nici sfinția sa cu mâna goală din comedia asta.”
De asemenea, acesta, desigur, mai și minte. Da, se spune în roman despre el: „Herdelea simți o săgeată prin inimă auzind vestea și mai ales amenințarea judecătorului.
De frică, se gândi un moment să mărturisească copiilor că el e autorul plângerii, dar își luă seama repede.”
De multe ori, aceste, să spunem așa, scăpări ale lui sunt motivate de prezența unui instinct de autoconservare, de supraviețuire, mai ales în ceea ce-l privește pe el și reputația sa în satul Pripas.
Zaharia Herdelea este, deci, capabil de multă empatie și încearcă să-l ajute și să-l apere pe protagonistul acestui roman, pe Ion, despre care se pare că are o părere foarte bună.
Poate mai bună decât ar merita acesta, încă de când Ion fusese copil. Învățătorul Herdelea, Zaharia Herdelea, îl sprijinise, luându-i apărarea.
Da, se spune în roman: „Herdelea a alergat și s-a zbătut până ce l-au iertat și de cei trei zloți, fiindcă băiatul era silitor și cuminte.”
Când însă Ion a crescut și s-a făcut vinovat de fapte mult mai grave, Herdelea a continuat să ia apărarea, fără a-și da seama de vinovăția lui Ion. Da, se spune în roman: „Cum ajunse acasă, strigă pe Ion și povesti ce a auzit, având grijă să-i reamintească foarte grav că orice l-ar întreba comisia, el să spună sus și tare că jalba i-a scris-o un domn de la Bistrița.”
Cam atât în legătură cu acest personaj din cadrul romanului Ion de Liviu Rebreanu.
Deci, este practic vorba de Zaharia Herdelea, învățătorul satului Pripas. Și are, de asemenea, și o familie: are și un fiu, Titu Herdelea, are și două fiice, Laura Herdelea și Ghighi Herdelea.
El are și o soție și este în conflict cu preotul Belciug și prieten cu Ion în cadrul acestui roman. Și e văzut, bine de către comunitate, de către oameni, dat fiind că statutul său în acea comunitate, în acel sat, era de intelectual.
Concluzie
În concluzie, Zaharia Herdelea este un personaj important din cadrul romanului Ion, fiind învățătorul din satul Pripas și făcând parte din intelectualii satului.
Aprofundeaza citind si: