Introducere
În cadrul acestei caracterizări vom discuta despre Vasile Baciu. Acesta este un personaj din cadrul romanului Ion de Liviu Rebreanu.
Acesta este un roman care are la bază o istorisire, o poveste despre un țăran, un țăran pe numele său Ion. Deci, întâi facem un pic un rezumat așa foarte succint despre acest roman și intrăm și în caracterizarea lui Vasile Baciu imediat.
Deci, îl avem pe Ion, este personajul principal.
Acesta se îndrăgostește de o fată, Florica, dar aceea era săracă. Așadar, în schimb, o alege, alege să se căsătorească cu alta, cu o alta care se numea Ana. Această Ana avea un tată, un tată care era destul de bogat, avea bani, avea pământuri și așa mai departe.
Ion era și el tot la fel de sărac, de fapt puțin mai bogat față de Florica, fata frumoasă pe care o iubea, dar care era săracă.
Dar, în continuare, el făcea parte din pătura de jos a societății, era și el sărac și dorea să, să spunem așa, să crească din punct de vedere al statutului social, dar să obțină și el pământuri, să fie și el văzut ca un om bogat, influent și așa mai departe.
Așadar, o ia pe această Ana de soție și practic ce se întâmplă e faptul că această Ana are un tată, care se numește Vasile Baciu și va fi practic personajul despre care vom discuta în articolul de astăzi. Așadar, acest Vasile Baciu, acest Vasile Baciu nu este un personaj principal din cadrul operei, este un personaj secundar.
Modalități de caracterizare
Vasile Baciu, după cum am spus, nu e un personaj principal din cadrul operei, este un personaj secundar, dar în continuare este un personaj important, chiar dacă este personaj secundar.
De asemenea, acesta este un personaj masculin. Deci este un bărbat, un personaj individual, pentru că este , singură persoană, nu este un grup și așa mai departe.
Acesta este antagonistul lui Ion, acesta este cel care se opune, , lui Ion în cadrul acestui roman. Vasile Baciu este practic un țăran înstărit și văduv, el având o ca fiică pe Ana, Ana cea cu care se va căsători, , Ion pe parcursul romanului pentru avere.
El, Vasile Baciu fusese întotdeauna un om harnic, un bun gospodar și se însurase și el cu o fată bogată, dar urâtă, pe care însă o trata foarte bine, fiindu-i recunoscător întrucât datorită ei, întrase în rândul oamenilor avuți.
Așadar, acest Vasile Baciu a avut oarecum un parcurs cam ca cel al lui Ion, doar că în cazul lui, , Vasile Baciu o trata bine pe fata cu care se însurase, în schimb Ion nu prea. În cazul Anei, pe aceasta o bătea și așa mai departe, nu prea avea grijă de ea, nu prea îi păsa de ea și așa mai departe.
După ce soția lui Vasile Baciu moare, acestuia îi e greu să accepte faptul că va trebui să renunțe la o parte din pământurile lui pentru zestre Anei când fata va trebui să se mărite. Ana o moștenise pe mama ei, nefiind dăruită cu frumusețe, dar era blândă și cuminte.
Tatăl ei voia practic să o mărite cu unul pe nume George Bulbuc. Acesta era practic un tânăr înstărit.
Deci dorea să o mărite pe Ana cu George Bulbuc pentru că Ana avea pământuri de la Vasile Baciu, de fapt, partea mamei ei și acest George Bulbuc avea și el pământuri. , și așa mai departe, familia sa.
Deci să rămână acolo, pe aceeași, să spunem așa, parte a societății din punct de vedere material, , pătura societății cea înaltă, spunem, din mediul rural, în cazul ăsta. Și discutăm așa despre, așadar, despre George Bulbuc, George Bulbuc, personaj cu care Vasile Baciu dorește a o mărita pe Ana, un tânăr înstărit.
Dar Ana nu dorește să se căsătorească cu el.
Neputând accepta refuzul fetei, Baciu, Vasile Baciu, vine la horă beat. Preotul Belciug îl admonestează explicând că bea de supărare deoarece fata lui nu îl asculta. Bulbuc se rușinează de comportamentul posibilului său socru, dar vrea să se însoare cu Ana.
Din acest motiv, îi spune lui Vasile Baciu că Ana era cu Ion în grădină. Acesta e un moment decisiv care avea să influențeze pentru totdeauna relația dintre Ion și Vasile Baciu. Cel din urmă, Vasile Baciu, nu se controlează, este impulsiv și, sub mânie, îl jignește pe Ion, numindu-l sărăntoc, tâlhar, dar și hoț.
Această întâmplare îl determină pe Ion să fie și mai insistent în a construi o relație cu Ana, deoarece nu dorea doar banii fetei, ci acum dorea și să se răzbune pe Vasile Baciu, dar pentru că l făcuse sărăntoc, tâlhar și hoț. Vasile Baciu este un personaj autoritar și direct.
Acesta îi spune lui George Bulbuc că dorea un ginere cum se cade, nu jandardură. , în cazul acesta se spune în roman: „Eu îți dau fata, iar tu să ai bici să-i scoți din cap gărgăunii.”
Cu toate acestea, fericirea Anei nu pare a fi foarte importantă pentru tatăl ei, a cărui putere de empatizare cu ceilalți scăzuse considerabil după moartea soției lui. Când află că Ana îi cedase lui Ion și era însărcinată cu copilul lui, Vasile Baciu o bate fără milă, având o fire violentă și brutală. Personajul nu are de ales și trebuie să accepte.
Așadar, uniunea dintre Ion și fata sa, Ana, care atrage după sine și mai multe nenorociri, practic spre finalul romanului, Ana se sinucide fiindcă Ion o înșeală, iar Vasile Baciu o tratează și el la fel de rău ca înainte. Singurătatea devenind de nesuportat pentru Ana.
Așadar, aceasta se sinucide. Baciu îi cedează cu greu pământurile lui Ion, iar după ce Ion moare, acestea îi rămân bisericii.
Deci practic preotului Belciug, conform înțelegerii dintre Vasile Baciu, preotul Belciug și Ion. Motivul pentru care Vasile Baciu îl urăște atât de tare pe Ion este, în mod inconștient, asemănarea izbitoare dintre destinele celor doi.
Spre deosebire de Ion, însă, Vasile Baciu fusese îndeajuns de inteligent încât să și respecte soția, conștient fiind că, în lipsa ei, din statutul înalt pe care îl dobândise, nu va mai rămâne cu nimic. , și în schimb Ion nu își respectă soția, după cum am menționat și anterior, acesta o bate, nu are grijă de ea și așa mai departe, o înșeală.
În caracterizarea lui Vasile Baciu, o importanță fundamentală o are surprinderea gesturilor și reacțiilor personajului.
Semnificative sunt de asemenea și nuanțele vocii sale la fiecare întâlnire tensionată dintre el și Ion, a cărui prezență îl înfurie pe zi ce trece mai mult. Personajul este de asemenea surprins în plin declin, patima băuturii. Trans Ion și acesta sfârșește prin a fi sancționat pentru modalitatea prin care se îmbogățise, rămânând în finalul sărac, lipsit de pământurile pe care le protejase cu atât de mare efort.
Concluzie
Deci cam atât în legătură cu Vasile Baciu, din nou un foarte scurt rezumat, foarte succint. Vasile Baciu, tatăl Anei. Ana, fată bogată, dar urâtă, fată cu care se căsătorește Ion din interes, nu că o iubea, o iubea pe Florica. Un Vasile Baciu, un personaj autoritar, un personaj de asemenea respectat în mediul rural unde trăiește el, în satul său și cam atât. , personaj secundar, masculin, individual.
Aprofundeaza citind si: