Introducere
În cadrul acestui articol vom discuta despre Țugurlan, un personaj din cadrul romanului Moromeții de Marin Preda.
Țugurlan sau Stan Țugurlan e prietenul protagonistului, prietenul lui Ilie Moromete. Numele său complet este Stan Țugurlan și este prieten cu Ilie Moromete, protagonistul acestui roman.
Modalități de caracterizare
Stan Țugurlan este personaj secundar masculin și individual din cadrul romanului Moromeții de Marin Preda și reprezintă tipologia sau tipul Țăranului revoltat, așa cum Moromete îl întruchipează pe cel al Țăranului contemplativ, al Țăranului filosof.
În fiecare duminică dimineață, cei doi, adică Stan Țugurlan și Ilie Moromete, citesc ziarul împreună la iocan.
Portretul lui Țugurlan este realizat atât prin caracterizare directă, aceasta fiind realizată de către autor, dar și de alte personaje, cât și prin caracterizare indirectă. Ale sale trăsături reies, fiind reliefate mai ales din vorbele și faptele acestuia.
Da, deoarece revolta pare a fi starea emoțională predominantă a lui Țugurlan, acesta e văzut de către celelalte persoane din sat drept un bărbat scorțos și neinteresat de aprobarea celor din jur.
El are o sinceritate care nu ține cont de sensibilitatea altora, dar ține cu adevărat la puțini oameni de care se apropie într-un mod autentic. El e prezentat alături de Ilie Moromete și acesta este mai degrabă un om de acțiune, în timp ce prietenul său Ilie Moromete privește lucrurile un pic mai moderat.
Acest lucru se observă și din episodul imediat următor discursului înflăcărat ținut sătenilor de către Țugurlan și manipulat apoi de către Moromete, care întrerupe discuțiile și susține numai aparent atitudinea prietenului său Țugurlan.
Statutul social al lui Stan Țugurlan este nefavorabil acestuia, el fiind unul dintre cei mai săraci țărani din satul Siliștea Gumești.
Spunea romanul că, după felul cum vorbise, s-ar fi putut crede că Țugurlan se gândea tot timpul la pământ, la moșia Marica și că nu avea lot din pricina celor care aveau.
Stan Țugurlan se simte ca fiind neîndreptățit, transformând această nedreptate într-una din realitățile care îl definesc și făcând un scop principal din înlăturarea acesteia.
Revolta lui Țugurlan nu este însă una sănătoasă, fiind mai degrabă un sentiment distructiv decât o pornire care să conducă satul pe drumul progresului. Da, se spune în roman că, multă vreme, el urâse cu stăruință și mai ura și acum tot satul, pe toți oamenii, pe cei care aveau loturi pentru că aveau, iar pe cei care n-aveau pentru că nu făceau nimic ca să aibă.
Acest personaj, Stan Țugurlan, nu se simte și nu este responsabil pentru propria sărăcie.
El se simte singur în lupta pentru egalitate socială și pentru drepturile țăranilor. Se spune în roman că toți care n-aveau ar fi trebuit, atunci când nu se răciseră lucrurile, să intre pe moșie și să o împartă cu de la sine putere, nu să stea și să aștepte ca neghiobi.
Așadar, din acest motiv, atitudinea lui Țugurlan față de săteni este, în general, una neprietenoasă, personajul nefăcând eforturi prea mari pentru a se înțelege cu cei din jurul său, dar se spune în roman că Țugurlan nu dădea nimănui bună ziua și nici nu răspundea când i se dădea lui.
Țugurlan pare a fi un personaj destul de ranchiunos.
El condamnă greșelile trecutului fără a reuși însă să îmbunătățească situația prezentă într-un fel anume.
Cu toate acestea, Țugurlan e destul de inteligent pentru a păstra atitudinea sceptică față de autorități în care nu are încredere, văzând cu foarte mare claritate problemele luptei de clasă. Da, se spune în roman că Țugurlan îi ura pentru încrederea lor prostească în guvernul de atunci, care nu încetase să facă promisiuni.
Așadar, în concluzie, Țugurlan e un personaj tragic prin lupta sa continuă cu o societate potrivnică.
Astfel, acesta își dorește ca, prin fiecare acțiune întreprinsă zi de zi, să contribuie la înfăptuirea unei schimbări în acest sens. Tragedia personajului său nu stă însă în condiția lui socială precară, ci în insistența de a adopta o atitudine greșită și nepotrivită în contextul dorinței acestuia de înfăptuire a dreptății.
Concluzie
Cam atât în legătură cu acest Țugurlan.
Așadar, ca un rezumat despre acesta, este practic o persoană destul de sinceră, o persoană de asemenea un pic insensibilă, o persoană care nu are foarte mulți prieteni, o persoană care este prietenă cu protagonistul acestui roman, cu Ilie Moromete, o persoană dar care nu are neapărat încredere în autorități și, de asemenea, o persoană care se simte neîndreptățită pentru că nu avea pământ și era desigur unul dintre cei mai săraci din sat.
Cam atât în legătură cu acest Stan Țugurlan, personaj din cadrul romanului Moromeții de Marin Preda.
Alte personaje din cadrul romanului Morometii: Catrina Achim Nilă Paraschiv Tita Ilinca Niculae Moromete Tudor Bălosu
Aprofundeaza citind si: Moromeții rezumat pe capitole Moromeții rezumat pe momentele subiectulu Moromeții comentariu