Introducere

În cadrul acestui articol vom discuta despre caracterizarea lui Tudor Bălosu, un personaj din romanul Moromeții de Marin Preda.

Așadar, în „Moromeții” îl avem pe Ilie Moromete ca personaj principal, dar ca protagonist, dar mai avem și alte personaje foarte importante, iar unul dintre aceste personaje se numește Tudor Bălosu și acesta este vecinul lui Ilie Moromete, un vecin mult mai bogat decât Ilie Moromete.

Deci, Tudor Bălosu e un personaj destul de important din cadrul romanului „Moromeții”.

Nu e personaj principal, dar în continuare un personaj semnificativ.

Modalități de caracterizare

Acesta era practic vecinul lui Ilie Moromete și e caracterizat atât în mod direct, în special de autor și alte personaje, cât și în mod indirect în cadrul romanului.

Da, Tudor Bălosu e deci un personaj secundar masculin și individual fiind în acest roman vecinul Moromeților și un om mult mai bogat decât ei și totodată e cel care dorește a cumpăra salcâmul familiei Moromete.

Situația materială a lui Bălosu reiese în primul rând din descrierea casei acestuia, realizată în comparație cu cea a lui Ilie Moromete. Se spune în roman că casa lui Tudor Bălosu avea trei odăi mari, spre deosebire de Moromeți care avea două.

Odaia în care stătea era curată, cu paturi de fier, cu tăblii. Tudor Bălosu avea doi copii, un băiat și o fată, pe Victor și Polina.

Bălosu este totodată unul dintre cei care încurajase ura copiilor lui Ilie Moromete față de Catrina, cea de-a doua soție a bărbatului. Dar se spune în roman că Tudor Bălosu și fiul său, pe deoparte Guica și Parizianul, pe de altă parte, îi învățaseră pe cei trei că mama vitregă era vinovată că se trăia greu la ei și că dacă noră s-o dea afară din casă, are să pună mâna pe averea tatălui.

Tudor Bălosu e un personaj materialist.

El nu e de acord cu uniunea fiicei sale, Polina, cu Birică, un om cu mult mai sărac decât el, despre care Bălosu considera că nu avea nimic de oferit, doar deoarece acesta nu avea bani.

Da, deci dacă nu avea bani, nu avea nimic, pentru așa considera Bălosu.

Deci e o persoană foarte materialistă.

În schimb, Tudor Bălosu avea și anumite lucruri bune. Acesta era un negustor și un bun negociator.

Pe de altă parte, era zgârcit și aspru la socoteala banilor și spune în roman: „Tudor Bălosu dădu prețul cu un glas care din nou îl zăpăci pe Moromete, 70 RON”, și spuse asta ca și cum ar fi fost cunoscut de când lumea ca așa se vinde porumbul.

Bălosu este dispus să străbată chiar și câteva sate pentru a obține un preț mai bun la porumbul pe care îl vindea.

Câștigurile sale se datorau faptului că refuza compromisurile, cerând prețuri mari pentru produsul său. Se spune în roman: „Poți omorât, învățătorul răspunse că 60 RON este ultimul preț și că nu poate cumpăra decât așa”, la care Bălosu legă șeurile grăbit, fără să mai discute, supărat că fusese oprit din drum.

Așadar, se pare că, după cum am specificat și mai înainte, acesta este un bun negociator, un bun negustor și, de asemenea, da, este zgârcit și aspru. Cunoașterea situației materiale precare a vecinului său, Ilie Moromete, Bălosu profită de fiecare oportunitate pentru a-l convinge pe Moromete să vândă ceea ce i-ar fi trebuit lui. Se spune în roman: „Moromete, de ce nu vinzi tu locul ăsta al tău din spatele casei, tot îl ții tu degeaba, da? Mormăi Moromete, absent. Ți-l cumpăr eu, continuă Bălosu, dacă vrei, facem repede formele.”

Nu întâmplător, el este cel care cumpără salcâmul Moromeților, pentru care copacul avea o valoare emoțională și spirituală foarte mare. Bălosu însă are o fire foarte practică, nefiind interesat de latura profundă a realităților din jurul său.

Lucrul care îl motivează foarte mult pe acest personaj e, în primul rând, banul, alături de ideile care îi pot aduce câștig material adițional.

Așadar, în concluzie, Tudor Bălosu are un rol deosebit de important în cadrul romanului „Moromeții” de Marin Preda.

Acesta e plasat alături de protagonist, Ilie Moromete, iar trăsăturile sale contrastează adesea cu cele ale vecinului său, aceasta contribuind la o mai bună schițare a portretului personajului principal.

De asemenea, Bălosu întruchipează câteva dintre problemele sociale prezente în viața satului, și anume diferențele de tip material dintre săteni, implicarea în problemele care nu-l priveau și, de asemenea, atenția excesivă acordată câștigului financiar.

Concluzie

Bun, deci ca o concluzie așa mult mai succintă: Tudor Bălosu, acesta este un personaj secundar, e vecinul lui Ilie Moromete, este și o persoană mult mai bogată decât Ilie Moromete, este și cel care îi cumpără salcâmul, salcâmul mult iubit de familia lui Moromete, dar și de către Moromete și care avea o însemnătate foarte importantă pentru aceștia. Da, deci cam asta este în legătură cu Tudor Bălosu, persoană bogată, vecinul Moromeților din romanul „Moromeții” de Marin Preda.

Alte personaje din cadrul romanului Morometii: Achim Nilă Paraschiv Tita Ilinca Niculae Moromete Țugurlan

Aprofundeaza citind si: Moromeții rezumat pe capitole Moromeții rezumat pe momentele subiectulu Moromeții comentariu