Introducere
În cadrul romanului Ion de Liviu Rebreanu avem și un alt personaj secundar destul de important, se numește Titu Herdelea. Acesta este fiul învățătorului din satul respectiv, în care se dezvoltă toată acțiunea.
Modalități de caracterizare
Deci, în satul Pripas, îl avem pe învățătorul Zaharia Herdelea. Acesta are un fiu care se numește Titu Herdelea si doua fiice, pe Ghighi si Laura. Titu Herdelea este un personaj secundar, personaj masculin, evident, dar și individual.
El este un tânăr de vreo 23 de ani, una dintre prezențele predominant pozitive din cadrul acestui roman.
Autorul, Liviu Rebreanu, îi face acestuia un portret fizic foarte pe scurt, foarte succint, din care reies informații în legătură cu trăsăturile sale fizice, cu ținuta, dar și cu statutul său social. Da, și se spune în roman: „Titu Herdelea, un tânăr de vreo 23 de ani, în haine curățele și sărăcuțe, cu o cravată albastră azurie la gulerul înalt și țeapă, în ras de munte, stătează lung cât un par.”
Se mai spune: „De asemenea, în roman, mândria familiei Herdelea, Titu era înalt, cam deșirat, cu o față lătăreață, ochii albaștri spălăciți și o frunte largă.”
Chiar dacă acesta suferea de mici complexe de inferioritate privind aspectul său fizic, el compensează prin inteligență, dar și prin curiozitate intelectuală. Dar se spune în roman: „Mustățile nu-i prea creșteau și de aceea le radea Anglo-americană toată casa.” Jura că „tânăr mai deștept ca dânsul nu se pomenește în împrejurime.”
Acest Titu se pare că învață întâi la liceul unguresc din Bistrița, iar ulterior la cel săsesc, deoarece tatăl său era convins de faptul că fiul său era persecutat de către profesori.
Titu era un cititor împătimit și acesta își face debutul literar cu o poezie de trei strofe într-o revistă intitulată „Familia”. Da, se spune în roman: „Și tot citind, a început și el să scrie. Întâi mai pe furiș, pe urmă mai pe față, și în sfârșit cu tot dinadinsul.”
Iar când, într-o bună zi, familia i-a publicat o poezie de trei strofe, s-a hotărât definitiv, dar în taină, va fi poet un roman convins.
Titu al nostru acesta răspunde tăios insistențelor tatălui său, care își face griji privind viitorul tânărului, văzând că Titu era atât de visător.
Întrebat cu privire la planurile sale de a aduce un trai mai bun, mai convențional, Titu explodează și spune în roman: „Am zis că eu nu vreau! Găsiți-mi o slujbă orice ar fi și iată că mă duc. Dacă nu sunteți în stare să înțelegeți talentul meu, am să mă fac chiar și măturător de stradă ca să vă scăpați de mine și să nu-mi mai bateți capul că sunt trântor și nimic mai mult.”
Titu lucrează pentru o perioadă în biroul unui notar.
Cu toate acestea, Titu se înșală în ceea ce privește sprijinul familiei sale, deoarece părinții erau mândri de el, dar vedeau, observau că acestuia îi lipsea cu desăvârșire simțul practic.
Da, se spune în roman: „Surorile lui îl priveau ca pe un bărbat însemnat, iar părinții, deși în sinea lor nu prea înțelegeau cum va mânca și ce va îmbrăca Titu din poezii, împărtășeau părerea fetelor.”
Din fericire, acesta era foarte talentat și muncitor, lăsându-se absorbit complet de scrisul poeziilor și trezind interesul celor din jurul său.
Dar se spune în roman: „În curând tot județul a consacrat poet și Titu citea și scria mereu până noaptea târziu. Stingea lampa, aștepta prin întuneric inspirația, înjgheba câte un vers în cap, aprindea repede lumina și îl eterniza pe hârtie.”
Titu era o fire idealistă.
Acesta decide să exploreze lumea de dincolo de Carpați, dar ajuns foarte departe de casă, el devine nostalgic la gândul căldurii căminului său. El este bine primit, e văzut chiar drept puntea de legătură între frați, se spune în roman: „De dincolo și de dincoace și de dincolo de Carpați.”
Așadar, fiind desigur reprezentant al tribunei Bistriței, el pleacă ulterior la București, transformat și profund marcat de ideea Unirii românilor.
Concluzie
În concluzie, acest personaj secundar, acest Titu Herdelea, acest fiu al lui Zaharia Herdelea, al învățătorului Zaharia Herdelea din satul Pripas, este un personaj complex, cu o profundă curiozitate pentru cunoașterea naturii umane.
Deși avem de-a face cu un personaj al unui roman obiectiv, Titu poate fi definit drept personaj pozitiv, deoarece acesta are o prezență similară cu cea a lui Rebreanu, care a declarat că se regăsește în personajul său.
Idealismul, curiozitatea intelectuală, dar și pasiunea pentru contribuția la destinul propriei națiuni sunt doar câteva dintre trăsăturile scriitorului, trăsături care se oglindesc în personajul acesta Titu Herdelea.
Deci cam atât în legătură cu acest Titu Herdelea, personaj secundar masculin și individual din cadrul romanului Ion de Liviu Rebreanu.
Citeste si: