Introducere
În cadrul acestui articol vom face caracterizarea lui Titi Tulea, un personaj din cadrul romanului Enigma Otiliei de George Călinescu.
Titi Tulea este un personaj secundar masculin și individual din romanul Enigma Otiliei de George Călinescu. Acesta reprezintă tipul retardatului.
Titi Tulea, mezinul familiei Tulea, este un tânăr incapabil să gândească de unul singur și care moștenește câteva trăsături de la al său tată, Simion Tulea. De-a lungul romanului, Titi Tulea este caracterizat atât în mod direct, cât și în mod indirect.
Modalități de caracterizare
Trecem acum la caracterizarea directă a lui Titi Tulea.
Prima descriere a lui Titi Tulea este făcută chiar de personajul principal din cadrul romanului Enigma Otiliei, Felix Sima, în calitate de personaj narator, spunând că tânărul părea a fi mai mare.
Se spune în roman că avea o ușoară mustață și bărbia despicată în două, semănând cu Simion la barbișon, abia schițat de câteva tuleie.
La fel ca momentul în care o descrie pe Aurica Tulea, naratorul scoate în evidență asemănarea fizică dintre fiu și tată, respectiv fiică și mamă, sugerând abilitatea psihică a personajului.
Așadar, din această descriere directă pe care Felix Sima, protagonistul operei Enigma Otiliei, i-o face lui Titi Tulea, reiese faptul că acesta era un personaj destul de stupid, cu o inteligență destul de scăzută, labil psihic.
Acesta e un procedeu specific naturalismului pe care autorul George Călinescu îl folosește în construirea personajelor sale.
În mod progresiv, Titi Tulea începe să semene din ce în ce mai mult cu tatăl său, Simion Tulea, care, la rândul lui, era dezinteresat de tot ce se petrecea în jurul său și, de asemenea, era și foarte apatic.
Acum vom trece la caracterizarea indirectă a lui Titi Tulea.
În mod indirect, Titi Tulea este caracterizat în primul rând prin al său comportament, deoarece el rămâne repetent de mai multe ori și, într-un final, abandonează școala, specific retardatul.
El este caracterizat de o mișcare legănată pe care o face într-un mod perpetuu, într-un mod continuu, și este dominat de automatisme.
Pentru a-și ocupa timpul, singura activitate a lui Titi Tulea este cea de a transcrie note muzicale și cărți poștale. Unul dintre personajele principale, dar și desigur protagonistul acestui roman, Otilia, contribuie la caracterizarea indirectă a lui Titi Tulea atunci când îi vorbește lui Felix despre el, pe vremea când tânărul încă nu îl cunoștea.
Se spune în operă: „Titi e băiatul lui Simion pe care l-ai văzut aseară brodând și al tantei Aglae. Să-l cunoști, băiat bun, săracul, însă cam cam. În sfârșit, ai să-l cunoști,” evită Otilia caracterizarea din cauza ușorului lui retard. Titi trezește compasiune în sufletul Otiliei.
De-a lungul operei, relația lui Titi cu mama sa ocupă cel mai mult loc, căci Aglae este cea care îi dirijează întreaga sa existență. Pe lângă faptul că avea o educație greșită pe care Aglae i-o dă, nu o deranjează pe aceasta că al ei fiu de 22 de ani nu și-a terminat liceul.
Ba mai mult decât atât, îl trimite să se lenevească atunci când este nervos, amplificându-i această situație. Aglae, în schimb, agravează problema lui Titi.
Eforturile acestea sunt direcționate către a-l face pe Titi să arate normal în societate, nu către soluționarea problemelor pe care băiatul le avea.
Astfel, Aglae încearcă să acopere această problemă evidentă, idee desprinsă dintr-o conversație cu Leonida Pascalopol în care spune: „Mai bine mi-ai spune ce să fac cu Titi, că sunt foarte supărată… Iar îl persecută, fiindcă el timid nu e așa îndrăzneț ca alții. A fost și bolnav.”
Citeste si comentariul despre Enigma Otiliei.
Concluzie
Așadar, în concluzie, Titi Tulea e un personaj a cărui existență e controlată de mama sa, Aglae Tulea, problemele sale fiind perpetuate de o dinamică de tip toxic în relația cu aceasta. În construcția acestui personaj, George Călinescu folosește procedee specifice curentului naturalist și reprezintă acesta tipul retardatului.
De-a lungul operei, Titi e caracterizat desigur atât în mod direct, cât și în mod indirect.
Cam atât în legătură cu Titi Tulea, acest personaj secundar masculin individual din romanul Enigma Otiliei de George Călinescu.
Pe scurt, el reprezintă tipul retardatului, o persoană cu un coeficient de inteligență scăzut, o persoană care nici măcar din punct de vedere emoțional nu este foarte dezvoltat, un personaj care nici măcar de ai săi părinți nu este ajutat să se dezvolte sau să progreseze. Cam atât în legătură cu Titi Tulea.
Alte personaje din Enigma Otiliei:
Aprofundeaza citind si: