Introducere
În cadrul acestui articol vom discuta despre Pintea, unul dintre personajele semnificative din cadrul nuvelei Moara cu noroc de Ioan Slavici. Așadar, această nuvelă îl are în prim plan pe Ghiță, care e protagonistul acestei opere, pe soția sa Ana, cu care acesta are și doi copii. Mai avem și alte personaje importante, printre care îl avem și pe Pintea.
Pintea, căprarul, este un personaj secundar, masculin și individual din cadrul nuvelei Moara cu noroc de Ioan Slavici. El este caracterizat atât în mod direct, cât și în mod indirect, prin relația sa cu alte personaje și prin vorbele și faptele acestuia.
Caracterizare directă Pintea
În mod direct, el este caracterizat cu precădere de către autorul operei, care îl descrie pe Pintea în modul următor: „un om scurt și îndesat, cu ochii mari, cu umerii obrajilor ieșiți și cu fălcile late, cu mustața tunsă și cu o tăietură în frunte, dar mai presus de toate om așezat și tăcut la fire.”
Din această descriere deducem faptul că e vorba despre un personaj oarecum retras, dar prietenos, în special cu protagonistul nuvelei, cu Ghiță. Se spune în operă că Ghiță „se făcuse prieten bun” cu Pintea.
Caracterizare indirectă Pintea
Trecem acum la partea indirectă, la caracterizarea indirectă a personajului Pintea și vom discuta un pic despre prietenia dintre Pintea și Ghiță. Relația dintre Ghiță și Pintea este bazată, în principal, pe apreciere, pe respect reciproc și pe încredere.
Se spune în nuvelă că Pintea „ținea la Ana, la copii, netezea câinii lui Ghiță și ar fi fost orișicând gata să dea cu ciomagul dacă cineva ar fi îndrăznit să-l grăiască de rău pe Ghiță.”
Din această afirmație a autorului putem deduce faptul că prietenia dintre Ghiță și Pintea era susținută de loialitate și de un puternic sentiment al camaraderiei, deoarece, se spune în operă, „de aceea simțea și Ghiță că Pintea oarecum singurul om cu care ar putea să vorbească mai pe față.”
Prin atitudinea acestuia, Pintea inspiră, în general, încredere, lucru care atrage prietenii durabile. Se mai spune în operă: „Când simțea trebuința de un suflet în care să-și caute sprijinire, Ghiță nu se gândea la Ana, ci la Pintea, care-l mângâiase adeseori cu privirile sale pline de încredere.”
Chiar și Ana știa că Pintea e un om de încredere, iar prietenia soțului ei cu jandarmul o bucura.
Se spune în operă: „Ea se mai liniști când se gândi că Pintea e omul lui Ghiță. Ba parcă numai acum înțelegea pentru ce Ghiță și-a dat silința să se pună bine cu Pintea și părea bine că pleacă tocmai cu dânsul.”
Momentul în care Pintea, căprarul, află despre colaborarea dintre Lică și Ghiță îl tulbură nespus de mult, el simțind că acest parteneriat îl îndepărtase de prietenul său, Ghiță.
În timpul investigațiilor, el este conștient de vina lui Ghiță, dar ceea ce se întâmplase cu prietenul său trezește în el o dorință intensă de răzbunare. Se spune în roman: „Era de felul lui om care nu suferea niciun fel de împotrivire și îi venea să ridice patul puștii și să dea orbește în toate părțile, ca să nu mai rămâie viu nimeni dintre cei ce-l apărau pe Lică.”
Cu toate acestea, Pintea reușește să-și salveze prietenul de la destinul tragic care îi fusese scris. Pintea îl cunoaște foarte bine și pe Lică, personajul negativ al acestei nuvele.
Chiar dacă în momentul povestirii Pintea este căprar, în trecut el săvârșise niște fapte necugetate, aflându-se și el sub influența porcarului, adică a lui Lică Sămădăul. Astfel, într-o discuție cu Ghiță, Pintea povestește cum furase niște cai mai de mult, împreună cu Lică Sămădăul, după care fusese arestat și închis.
Această experiență îl ajută însă pe viitor, el știind la ce să se aștepte din partea răufăcătorilor. Se spune în operă: „Aș fi oare ceea ce sunt dacă n-aș fi dovedit că știu toate potecile și toate apucăturile tovarășilor mei de mai înainte?”
În schimbul loialității sale, Pintea pretinde încredere deplină și comunicare directă, fără ocolișuri. Se spune în operă: „Dintre două, una: ori vorbești cu mine pe față, ori mă lași dracului! Înțeleg să nu le spui altora, dar mie…”
Concluzie
Așadar, în concluzie, nuvela Moara cu noroc de Ioan Slavici se bucură de o construcție riguroasă a personajelor, asupra cărora cade accentul în detrimentul descrierilor sau al acțiunii.
Pintea este un personaj semnificativ al acestei nuvele, chiar dacă nu se încadrează în categoria personajelor principale, el participând la crearea contextului favorabil pentru decăderea tragică a protagonistului.
Pe scurt, Pintea este un personaj secundar, masculin și individual, prieten cu protagonistul, Ghiță. El este loial acestuia, se respectă reciproc cu el și este un om de încredere.
De asemenea, în trecut, el fusese prieten de afaceri sau colaborator al lui Lică Sămădăul, furând împreună cu acesta niște cai. Totuși, Pintea fusese prins și băgat la închisoare, ceea ce l-a ajutat să înțeleagă mai bine metodele lui Lică.
El îl avertizează pe Ghiță și îi pasă de soarta acestuia. Per total, este un personaj pozitiv, care încearcă să-l ajute pe protagonist și să-l salveze de influența negativă a lui Lică. Cam atât în legătură cu Pintea, căprarul.
Caracterizarea Pintea
Aprofundează citind și:
- Moara cu noroc rezumat
- Moara cu noroc rezumat pe capitole
- Moara cu noroc rezumat pe momentele subiectului
Alte personaje din nuvela „Moara cu noroc” de Ioan Slavici: bătrâna, Răuț.