Introducere
Ochilă este personaj secundar masculin, individual și fabulos, din cadrul basmului cult “Povestea lui Harap-Alb” de Ion Creangă.
Modalități de caracterizare
El este, conform spuselor protagonistului, deci conform spuselor lui Harap-Alb, o altă minunăție și mai minunată comparativ cu ceilalți patru: Gerilă, Păsări-Lăți-Lungilă Setilă și Flămânzilă.
Portretul fizic al lui Ochilă este realizat în special de către narator, dar și de către protagonistul Harap Alb, astfel încât Ochilă este descris drept o schimonositură de om care avea în frunte numai un ochi mare cât o sită. Ochiul acesta năzdrăvan funcționează însă cu totul altfel decât ne-am aștepta. Se spune în basm că, atunci când îl deschidea, nu vedea nimica, iară când îl închidea, iară când îl ținea închis, dar fie zi, dar fie noapte, spunea că vede cu dânsul în măruntaiele pământului, ceea ce le scapă ochilor muritorilor. Este accesibil vederii lui Ochilă, care declară că vede iarba cum crește din pământ. De asemenea, declară și că vede cum se rostogolește soarele, după deal, luna și stelele cufundate în mare, dar și alte minunății pe care ochiul simplu, ochiul uman, le vede doar parțial.
De asemenea, Ochilă își dă seama imediat de intențiile împăratului Roșu. Acesta spune în basm: „- Ba mi se pare c-a da el și teleagă, și plug, și otic, și tot, numai să scape de noi, zise Ochilă.”, zise Ochilă, asemenea unui profet. Acest personaj secundar, Ochilă, este considerat mai întâi nebun de către Harap Alb. Acesta spune în basm: „- Doamne ferește de omul nebun, că tare-i de jălit, sărmanul! Pe de-o parte îți vine a râde și pe de alta îți vine a-l plânge.”. Cu toate acestea, spuse el, se dovedește a fi de neînlocuit în misiunea de recuperare a fetei împăratului Roșu.
Și spune acesta în basm: „- Râzi tu, râzi, Harap-Alb, … dar, unde te duci, fără de mine rău are să-ți cadă. Fata împăratului Roș nu se capătă așa de lesne cum crezi tu.” Deci, reușește să separe semințele de mac de firele de nisip, spre surprinderea împăratului Roșu.
Așadar, Ochilă posedă această abilitate supranaturală, această abilitate fantastică, prin care el poate să vadă lucrurile mult mai bine decât le putem vedea noi, oamenii normali.
Concluzie
Bun, deci pe scurt, Ochilă este un personaj secundar masculin, individual, fabulos, care ajută protagonistul, îl ajută pe Harap Alb pentru a trece diferite probe în cadrul basmului cult “Povestea lui Harap Alb” de Ion Creangă. De asemenea, acesta ajută foarte mult la proba separării semințelor de mac de firele de nisip și cam atât despre acest Ochilă.
Alte personaje din acest basm:
Aprofundează citind și: