Introducere

În acest articol vom discuta despre Laura Herdelea. Acesta este un personaj secundar din cadrul romanului Ion de Liviu Rebreanu.

Modalități de caracterizare

Acum să trecem la caracterizarea noastră, caracterizarea despre Laura.

Da, Laura este, deci, fiica învățătorului Herdelea, Zaharia Herdelea. Aceasta este un personaj secundar, un personaj feminin și individual.

Ea este caracterizată atât în mod direct de către autor, dar și de către alte personaje, cât și în mod indirect.

Ghighi Herdelea, este sora ei cea mică și realizează un portret succint, un portret fizic succint, care însă este de ajuns pentru ca cititorul să afle despre Laura, dacă e o fată frumoasă.

Și spune Ghigi despre aceasta în roman: „O fată frumoasă și rară ca Laura.”

La fel ca Zaharia Herdelea, Laura ținea foarte mult la cauza apărării drepturilor românilor din Ardeal, ceea ce desprindem, ceea ce putem deduce din scrisoarea trimisă părinților după căsătorie.

Da, și spune aceasta în roman: „Vagul e sat românesc, dar numai cu numele, oamenii spun ce-i drept că-s români, dar o spun pe ungurește, căci altă limbă nu pricep. Te și doare inima când îi auzi.”

Laura este atrasă fizic de Aurel, un tânăr student la medicină, dar neserios.

În final, ea se mărită cu Pintea, acesta fiind dornic să o ia de nevastă, chiar dacă fata nu avea zestre. Laura este un personaj înțelept și mărinimos.

Ea învață să țină la Pintea, dar se spune în roman: „George Pintea sorbea din ochi pe Laura. Când s-au sărutat, după schimbarea verighetelor, s-au roșit amândoi, așa de tare că toată lumea a râs de dânșii.”

Ea nu se lasă intimidată de temerile bunicii ei și pornește cu încredere către îndeplinirea propriului destin.

Da, spune în roman: „Când află că Laura se mărită, o sărută de nenumărate ori și plânse cu mare poftă.

Compătimim pe sărmana nepoată.” Laura râse de temerile bunicii, dar doamna Herdelea, necăjită de atâta prostie.

Pe parcursul acestui roman, Laura își schimbă concepția idealistă și romantică despre iubire, maturizându-se, lucru care a lăsat amprenta asupra ei. Naratorul ne spune cum: „De când se logodise, trecuse printr-o schimbare mare. Serioasă fusese ea întotdeauna, dar acum parcă seriozitatea îi ședea mai bine.”

Relația Laurei cu mama ei se îmbunătățește, dar se spune în roman: „De unde, până atunci, nu se potrivise deloc în păreri cu mama ei, azi vorbeau ca două tovarășe.”

Iar Laura își dorește, așadar, să câștige aprecierea și respectul lui Pintea. Se spune în roman: „Să fie o gospodină desăvârșită, să vadă Pintea că, deși ea n-a avut zestre, are în schimb atâtea alte calități prețioase încât se poate lua la întrecere cu orice domnișoară din Ardeal.”

Laura este o persoană recunoscătoare și generoasă.

Ea dorește să compenseze gestul lui George de a se fi căsătorit fără zestre prin dragoste. Se spune în roman: „Mai ales se gândea că va iubi foarte mult pe George, ca astfel să le răsplătească pentru dezinteresarea lui, care, pe lângă că-i face cinste.”

Concluzie

Cam atât în legătură cu Laura, fiica învățătorului Zaharia Herdelea, din cadrul romanului Ion de Liviu Rebreanu.

Citeste si: