Introducere

Acum să trecem la caracterizarea noastră despre Ilinca.

Ilinca, o mică incursiune în acest roman și o mică introducere: Moromeții este un roman despre familia Moromete, care îl are ca cap al familiei pe Ilie Moromete.

Ilie Moromete are șase copii:

În acest caz discutăm despre Ilinca, care este fiica cea mică a lui Ilie Moromete și a Catrinei.

Ilinca este un personaj secundar, feminin, individual.

Modalități de caracterizare

Ilinca este cea care îl ironizează pe Niculae Moromete ori de câte ori are ocazia.

Ea însă nu o face deoarece are ceva împotriva fratelui ei mic, ci fiindcă simte nevoia de a fi soră mai mare a cuiva.

Se spune în roman: “Ilinca nu era mai mare ca Niculae decât cu un an, dar se purta față de el ca și când ar fi fost cu cinci.” Aceasta are deci nevoia de a fi sora mai mare a cuiva și o nevoie de asemenea de a domina un membru al familiei.

Ilinca se pare că este ageră la minte și are întotdeauna câte o replică acidă la îndemână.

Da, și spune ea în roman: „- […] Dar ce, n-am învățat?! se revoltă el. Spune tu, Ilinco, nu secer eu bine? — Da, ai învățat, spuse Ilinca. Țâi secerea în mână parcă ai fi o barză.”

Deci, putem aici observa o replică acidă a Ilincăi către Niculae. Ilinca de asemenea nu-i lipsește simțul umorului, însă adesea e obraznică.

Avem aici o replică un fragment din cadrul romanului: “Taci, mamă, din gură”, zise Ilinca, scoasă parcă din sărite. “Să vii tu la deal și să muncești și să vezi pe urmă cum e fără lapte.” Deci, adeseori este obraznică.

Ilinca neștiință și exprimă exact cum trebuie punctul de vedere cu eleganță în momentul în care Niculae merge la școală. Ea nu îl susține.

Iar când acesta trebuie să facă o coroniță de flori pentru a doua zi, cum ordonase învățătorul, Ilinca inițial refuză să-l ajute și refuză să-i dea și lui o parte din florile pe care le îngrijise.

Dar se spune în roman: “Ia mai taci din gură, mamă, ați săpat vreunul grădinița să-i dau flori să facă altora coroană? Ia uită-te!”

În momentul în care Niculae dorește să devină învățător, Ilinca îl ia peste picior și spune: “Te faci tu învățător, un prost ca tine.”

Băiatul e întotdeauna intimidat de surorile lui mai mari, însă mai ales de Ilinca, fiindcă ea era cea cu limba ascuțită.

Se spune în roman că “erau rele și atotputernice și el înțelegea că împotriva voinței lor era cu neputință să se întâmple ceea ce el dorea.”

Concluzie

Bun, deci acum, după ce am terminat această caracterizare a Ilincăi, să spun câte ceva așa, foarte pe scurt, despre ea, să înțelegem practic despre ce am discutat.

Da, deci Ilinca, sora Tităi, dar și sora lui Nicolae, de asemenea mai avea și trei frați vitregi (Achim, Nilă și Paraschiv).

Tatăl ei, Ilie Moromete, mama ei, Catrina Moromete.

Ilinca, din nou, personaj secundar feminin individual, este un personaj care folosește ironia de foarte multe ori, replici acide. Este oarecum obraznică. Pe de altă parte, este o bună gospodină, să spunem așa, sau este harnică. Și cam atât în legătură cu această Ilinca.

Alte personaje din cadrul romanului Morometii: Țugurlan Tudor Bălosu

Aprofundeaza citind si: Moromeții comentariu Moromeții rezumat pe capitole Moromeții rezumat pe momentele subiectulu