Introducere

În acest articol, vom face caracterizarea lui Ilie Cuțui, un personaj secundar din cadrul romanului Baltagul.

Baltagul, desigur, este un roman foarte important, un roman care este inclus și în programa de bacalaureat de limba și literatura română, un roman scris de către Mihail Sadoveanu.

Așadar, în cazul acesta, avem niște evenimente din roman. Da, se spune povestea Vitoriei Lipan și a lui Gheorghita Lipan, care pleacă în căutarea tatălui.

Da, deci pleacă în căutarea tatălui lui Gheorghiță și a Minodorei Lipan. Nechifor Lipan se numea acel tată. Acela era un oier destul de bogat, înstărit, care pleacă la un târg de oi și, pe drumul său, se întâlnește și cu alți doi ciobani.

Aceștia sunt Calistrat Bogza și Ilie Cutui, care se dovedesc în final a fi, practic, ucigașii lui Nechifor Lipan.

În cadrul acestui articol, deci, vom face caracterizarea unuia dintre aceștia doi, și anume a lui Ilie Cuțui. Acesta este, deci, un personaj secundar masculin, individual, din cadrul romanului Baltagul de Mihail Sadoveanu.

Modalități de caracterizare

Acum să trecem din nou la caracterizarea noastră, caracterizarea despre Ilie Cuțui. Acesta este partenerul lui Calistrat Bogza în uciderea lui Nechifor Lipan. Alături de tovarășul său cioban, Ilie Cuțui este un personaj viclean, lacom, dar mai puțin impunător decât Bogza.

Când alte personaje îl descriu pe Ilie Cuțui, se menționează faptul că Ilie Cuțui este mărunt și negricios. Tot cu Bogza împarte și viciul băuturii, însă, conform soției cârciumarului, da, bea și acela, însă mai puțin.

Da, deci în acest caz putem observa că Ilie Cuțui era un tip mai micuț de statură. Da, am putea spune într-un mod, nu neapărat ok, un fel de pitic, dar mai negricios, mai negru.

Probabil era de etnie romă, probabil, nu știm exact. Spre deosebire de Bogza, Cuțui este mai puțin violent.

Acesta nu își bate soția, ci se află la dispoziția ei, se spune în roman, și umblă pe lângă găfița în patru labe, ca un cățel servil, fiind descris drept un îmbrobodit. Da, se spune în roman că face și el, nu știe ca și cum l-ar descânta.

Deci, și în acest caz, avem de-a face cu un personaj, după cum am spus, mic de statură, culoarea pielii o are un pic mai închisă la culoare, un personaj oarecum mai civilizat față de partenerul său Calistrat Bogza, care același bătea nevasta, era mai violent și așa mai departe.

În general bea mai mult. Da, acesta, în schimb, Ilie Cuțui pare un pic mai, să spunem așa, mai așezat, chiar dacă, în continuare, era un personaj lacom, un personaj viclean, dar era mai puțin violent, nu își bătea nevasta, bea mai puțin și așa mai departe.

Nevasta cârciumarului povestește despre găfița că bărbatul său o poartă gătită, frumoasă.

De aici deducem și faptul că personajul Ilie Cuțui este un snob, iar prin acumularea de avere, prin această dorință de înavuțire, urmărește obținerea unui statut social superior celorlalți săteni.

Cuțui este un personaj mincinos, un mincinos convins, iar pentru a acoperi crima partenerului său, crima lui și a lui Bogza, oferă informații false sătenilor și chiar nevestei sale.

Acesta spune în roman: “De la găfița am aflat ce zice Cuțui despre oi. Zice că le-au cumpărat el și cu Bogza de la un oier de departe. I-au pus în palmă toți banii și el le-a lăsat lor toate oile.”

Ilie Cuțui îl apără pe Bogza până în ultima clipă.

Se spune în roman: „Cuțui i se puse în față”.

Concluzie

Ca să facem așa un rezumat al acestei caracterizări, Ilie Cuțui este un personaj secundar masculin individual, un personaj care duce la uciderea lui Nechifor Lipan. El, împreună cu partenerul său Calistrat Bogza, prietenul său Calistrat Bogza, îl ucide pe Nechifor Lipan.

Ilie Cuțui este un personaj, în continuare, un personaj mincinos, un personaj lacom și viclean, dar un pic mai cizelat, un pic mai, să spunem așa, mai educat față de Calistrat Bogza.

Ilie Cuțui, dar nu își bate nevasta. Ilie Cuțui este mai puțin violent. Ilie Cuțui, de asemenea, față de Calistrat Bogza, este și mai mic de statură și, de asemenea, negricios.

Aprofundeaza citind si: