Introducere
În cadrul acestui articol vom discuta despre Guica, vom face caracterizarea acestui personaj din romanul Moromeții de Marin Preda.
Acum să trecem la caracterizarea noastră despre Guica, personaj din Moromeții.
Din romanul Moromeții, Guica este practic porecla Mariei Moromete. Aceasta era sora mai mare a lui Ilie Moromete, protagonistul din roman. Guica este un personaj secundar, un personaj feminin și individual.
Modalități de caracterizare
Ea fiind caracterizată în cadrul acestui roman atât în mod direct de către narator și alte personaje, dar și în mod indirect.
Unul dintre mijloacele de caracterizare indirectă a personajului este reprezentat chiar de porecla acestuia, despre care aflăm că se spune în roman i-o dăduse un Mocan.
Mocanii erau cei care veneau toamna în zonele de câmpie pentru a oferi fructe în schimbul cerealelor. Despre Guica se spune că, și reiese din roman, că este zgârcită și necinstită. Ea avea obiceiul de a opri mocanii din drum și de a se preface că dorește să vadă fructele lor pentru a le oferi apoi un schimb cu porumb, pe care ea nu-l avea.
Așadar, într-o zi însă, un Mocan pe care l-a abordat a cerut să vadă mai întâi porumbul, iar Maria a refuzat în mod repetat acest lucru, țipând atât de tare la acesta încât Mocanul a poreclit-o Guica, fiindcă țipetele ei semănau cu sunetele ascuțite scoase de porci.
Da, și se spune în roman: “Leică nu mai gui așa, vai, vai, cum mai guică, ca o purcea”, a mai adăugat Mocanul nedumerit și vorba a fost prinsă de vecini. Naratorul o descrie pe aceasta ca fiind o femeie de vreo cincizeci de ani care nu avea nici copii, nici bărbat.
Ilie Moromete nu o simpatiza foarte tare pe sora sa, însă ca să scape de ea, Moromete îi cumpărase undeva un loc de casă și îi făcuse acest bordei.
Sătenii se fereau de Guica și nimeni nu o plăcea pe aceasta, deoarece își petrecea timpul în special manipulând oamenii și întorcându-i împotriva altora.
Un bun exemplu este reprezentat de relația dintre ei cu Achim, Nilă și Paraschiv, pe care îi manipulează și îi convinge practic de faptul că avea o poziție inferioară în familie, de când mama lor murise, iar Catrina, mama lor vitregă, născuse alți copii.
Da, și se spune în roman: “Ați muncit de când erați mici și nu v-a luat niciodată o haină pe voi, numai la alea le-a luat. Tita are crepdeșin, Ilinca ie de mătase, acolo e munca voastră, proștilor. Eu, să fiu ca voi, aș sparge Lada într-o noapte și aș lua toate mamudelele.”
Guica, sora lui Moromete, este și un personaj frustrat. Ea își concentrează mereu atenția și toată focalizarea asupra vieților altora, în care face eforturi reale pentru a aduce nefericire. Aceasta încearcă să uite de propria existență ratată, propria existență nefericită.
Guica îl blamează pe fratele ei, fiindcă rămăsese nemăritată, dar în realitate ea era singura responsabilă de faptul că nimeni nu o plăcuse cu adevărat. Nici măcar în privința bătrâneții care o aștepta, nu își asumă responsabilitatea, sperând să trăiască de pe urma unuia dintre băieții mai mari ai lui Moromete.
Da, se spune în roman: “Măria Moromete trăia cu o nădejde a ei veche: să dea acel loc lui Paraschiv sau Nilă, care o fi mai vrednic, și acela să facă o casă unde să o aducă și pe ea, să aibă grijă de ea, că n-avea să mai poată munci.”
Concluzie
Bun, acum că am făcut această caracterizare mai pe îndelete, mai în detaliu despre Guica, să facem și una foarte pe scurt. Da, să vedem ce am înțeles în legătură cu această Guica.
Deci este personaj secundar feminin individual din cadrul romanului Moromeții.
Numele ei adevărat este Maria Moromete. Guica este doar porecla pe care i-a dat-o un mocan, pentru că zbiera într-un mod foarte strident, să spunem așa. Ea este sora personajului principal, protagonistului Ilie Moromete.
Ea încearcă să-i întoarcă pe cei trei frați, Nil, Achim și Paraschiv, împotriva celorlaltor persoane, dar în special împotriva Catrinei, da, deci împotriva mamei lor vitrege.
Ea este o persoană care, să spunem așa, a ratat viața. Este o persoană frustrată, care dorește să trăiască ca un fel de căpușă, adică de pe spatele altora.
Este, de asemenea, o persoană care, în general, încearcă să-i întoarcă pe unii împotriva celorlalți și își focalizează atenția și eforturile în special pe alții, în loc să își folosească această atenție și acest timp pentru a-și îmbunătăți situația.
Alte personaje din cadrul romanului Morometii: Niculae Moromete Țugurlan Tudor Bălosu
Aprofundeaza citind si: Moromeții comentariu Moromeții rezumat pe capitole Moromeții rezumat pe momentele subiectulu